'95 F250 Shaky Speedo & ABS light - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 05-25-2013, 06:00 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2013
Location: Temecula, CA
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Question '95 F250 Shaky Speedo & ABS light

It was very bad. Speedo wouldn't register under 30 and bounced around like a big dog while driving.

I pulled the diff cover, Oil was burnt and factory, of course. However, No metal shavings in oil. the tone ring was not missing teeth.

I put the cover back on, refilled, replaced the VSS. Used some electrical safe cleaner on connector.

This did offer quite a bit of improvement. It registers at low speeds and the swing is much less, but still there & the ABS light is still on.

Where to go from here? Replace the Harness?
Any help would be awesome.

- Joe

Built. Not Bought.
Irish95 is offline  
post #2 of 7 Old 05-25-2013, 07:33 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2013
Location: Temecula, CA
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Update!

ABS light is OFF! I disconnected ground to reset ECM. Going to put 120+ miles on it in the morning. Will post another update.
- Joe

Built. Not Bought.
Irish95 is offline  
post #3 of 7 Old 05-26-2013, 05:02 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2013
Location: Temecula, CA
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
114 Miles, ABS light is still off. Speedo still shaky.

Built. Not Bought.
Irish95 is offline  
post #4 of 7 Old 05-26-2013, 11:01 PM
Serving Our Country!
 
JSchuricht's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Manor, TX
Posts: 2,973
Thanks: 0
Thanked 25 Times in 24 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 2 reviews
There are only a few components in that loop. The tone ring could have teeth that are bent rather than missing. The VSS could be bad. The wire or connectors could be bad. PSOM could be bad or the RABS could be bad.

If you have access to a oscilloscope, you can jack the rear end up and connect to the VSS to check the signal. Otherwise you are just guessing. The VSS is only about $30 so I would start with that.

JSchuricht is offline  
post #5 of 7 Old 05-27-2013, 03:35 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2013
Location: Temecula, CA
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Question

Quote:
Originally Posted by JSchuricht View Post
There are only a few components in that loop. The tone ring could have teeth that are bent rather than missing. The VSS could be bad. The wire or connectors could be bad. PSOM could be bad or the RABS could be bad.

If you have access to a oscilloscope, you can jack the rear end up and connect to the VSS to check the signal. Otherwise you are just guessing. The VSS is only about $30 so I would start with that.
Did the new VSS (18$, Ato Zn), Changed the harness also($11), tone Ring looked good.

165 miles since ABS light shut off. Has not come back on.

I am going to take it to electrical specialist friend of mine to look for short or pinch in line.

Built. Not Bought.
Irish95 is offline  
post #6 of 7 Old 05-28-2014, 09:35 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: May 2014
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I am experiencing the same problem. Did you ever find the solution to the problem?
acardiel11 is offline  
post #7 of 7 Old 06-25-2014, 05:34 PM
Powerstroke.org Rookie
 
nick40's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Victoria, Texas
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via MSN to nick40 Send a message via Yahoo to nick40
I have the same problem but mine only oscillates between 45 and 55 mph... Any updates?

96 F-250 2wd. SRW, CC, 176 K on tha clock

Performance:
4in. Flo-Pro exhaust, Tymar intake, AMSOIL synthetic motor oil, Fleetguard CC2820 coolant, HPX mod., Edge Evo., AC mod., CCV mod., FPR BB shim, EBPV gutted, Tymar coolant filter

Appearance:
33 in. Toyo Open Country A/T's., low profile Bullett toolbox, Herculiner bedliner, lockable rear bumper, diamond clear bumper, corner, and headlights, Ranchhand front bumper
nick40 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome