EBPV Issues/ Thermostat Issues - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-19-2012, 03:26 AM
Member
 

Join Date: Oct 2009
Location: Olympia, WA
Posts: 52
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to 19Dscout Send a message via Skype™ to 19Dscout
EBPV Issues/ Thermostat Issues

Well my truck finnaly turned 100k, and it has been having a few issues. 1) The temp gauge never get's warmed up, it sits about the N or just under, reguardless of how long you drive it, but has plenty of hot air coming through the vents. Second almost everytime I start it now, I am assuming the EBPV is sticking, it sounds like a exhust break constantly, except higher RPM, but once you let off, it comes back, sometimes it will do this for a hour, and has no power, but other times it fires right up and is great, I am kinda thinking the thermostat is stuck open, and the EBPV is staying shut trying to get it warmed up, and info would be great.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 06-19-2012, 11:44 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2011
Location: Tehachapi, CA
Posts: 1,756
Thanks: 0
Thanked 36 Times in 36 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Could be a stuck-open T-stat as far as the coolant tempgoes. For the EBPV issue, you can try cleaning out the tube that runs from the passenger side exhaust manifold under the alternator and up to the EBP sensor near the HPOP Reservoir. It snakes out from under the alternator without any difficulty. Once its out, use some carb cleaner and some wire rope chucked in a variable-speed drill (like a plumbing snake) to unclog the soot. Also make sure the little pice left on the EBP sensor side is clean too. Cheers!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 06-19-2012, 04:00 PM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by 19Dscout View Post
Well my truck finnaly turned 100k, and it has been having a few issues. 1) The temp gauge never get's warmed up, it sits about the N or just under, reguardless of how long you drive it, but has plenty of hot air coming through the vents. Second almost everytime I start it now, I am assuming the EBPV is sticking, it sounds like a exhust break constantly, except higher RPM, but once you let off, it comes back, sometimes it will do this for a hour, and has no power, but other times it fires right up and is great, I am kinda thinking the thermostat is stuck open, and the EBPV is staying shut trying to get it warmed up, and info would be great.
Sound like your on the right track to me, my temp was way low too. I changed the thermostat, it helped a little, now I think my fan clutch is not disengaging all the way. My 96 has 309k. :thumbup:

Sent from my SCH-I500
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 06-19-2012, 09:10 PM
Member
 

Join Date: Oct 2009
Location: Olympia, WA
Posts: 52
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to 19Dscout Send a message via Skype™ to 19Dscout
I will try cleaning out the line before I delete my EBPV, hope it works, and I am going to put a new thermostat in, try to bring up the temp a bit, I want to do E-fan on it, once I get home, thanks guys, any more thoughts send them my way,
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:01 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors