95 F350 wont run - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 Old 10-20-2010, 10:24 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
Join Date: Aug 2010
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
95 F350 wont run

Ok here is what we have; 95 F350 4x4 stock. Problem is it won't keep running. Sometimes it will start and run as long as you keep the RPM's up above idle. Most of the time it will start run for 10-15sec, check engine light comes on and engine dies. Then you must let it set for atleast 30min and it will do the exact same thing. It will though start and run on wd-40 for a few sec at any point. This truck has set for 4yrs just an FYI.

Now for what we have checked or replaced
CPS replaced, tach is moving and works when engine is running
IDM replaced by known good IDM
dropped front fuel tank, cleaned it, put fresh #1 fuel into it
Cleaned fuel filter housing
replaced fuel filter
cleaned FPR screen
fresh oil and oil filter
topped of HPOP resevoir
has good fuel pressure
has good oil pressure both HPOP and LPOP
checked #22 fuse
wait to start light is working
glow plugs are working
2 new batteries
New alternator
have disconnected IPR/ still won't start
made sure the nut on the FPR is not loose

Went and talked to the mechanic that replaced the HPOP shortly before it was parked he thinks it is PCM.

Now the reason it was parked 4 yrs ago is as follows. CPS was going bad and the oil cooler assembly had a leak. We fixed those but in the process the
pressure relief/regulator valve fell out of the oil filter housing. We put it back together but forgot the spring. So it was left setting due to not being able to work on it. We took it back apart a few months ago and put the spring back in the pressure relief/regulator assembly. It then would'nt start, we pulled passenger side valve cover to check for oil pressence on injector's and the engine started. We shut it off, replaced valve cover it started again, drove it into drive way, let it run 30-45 min while turning it off and restarting it. After 30-45 min we shut it off went back to start it a hr or so later and that is when this no start prob started.(no pun intended)

Any ideas of what maybe happening. I just hate to keep throwing money at this. One problem is it is on a farm with no mechanins around to take a look with a scanner. I hate to spend $300.00 to have it towed just to find out it is a $50.00 fix that I can do. Hope I have gave enough info to help. Thanks
BV Farms is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 Old 10-29-2010, 05:30 PM
Rangers Lead The Way!
kanuck15's Avatar
Join Date: Nov 2009
Location: Grampian PA
Posts: 11,636
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 15 Times in 12 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Id say PCM is your next bet. How are the IPR o-rings? could be letting oil bypass soon as its a hint of warm and then killing the system?

Trucks and parts............
kanuck15 is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome