TS chip install problems - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 04-17-2014, 04:38 PM Thread Starter
Member
 
Scooter11's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Osgood,OH
Posts: 36
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
TS chip install problems

I went to install my TS chip and when I moved the switch from position one it would just shut off, and would do the same on all positions. I noticed when I pulled the PCM out that it has had a chip installed previously. It just had silver coating on one side and copper color on the other did the previous owner remove to much from the top side or is that the way it is supposed to be. I tried another PCM and the chip acted the same way. So I am not sure what to do.
Scooter11 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 04-17-2014, 05:46 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jan 2014
Location: Fayette, GA
Posts: 1,143
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 60
Thanked 78 Times in 76 Posts
Feedback Score: 0 reviews
There might be to much copper showing which means the chip isn't fully seating. I think that can cause the truck to shut off. Can you post pics of both sides of the PCM?
strokin-7.3 is offline  
post #3 of 4 Old 04-17-2014, 07:09 PM Thread Starter
Member
 
Scooter11's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Osgood,OH
Posts: 36
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I tried two pcms and the chip acted the same on both pcms The PCM that was in the truck was all copper on one side and silver on the other. The PCM I swapped in was silver on both sides. So I was just wondering if it was just the chip or do I have to get the PCM recoated if that's possible or what my options where.
Scooter11 is offline  
post #4 of 4 Old 04-18-2014, 02:16 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jan 2014
Location: Fayette, GA
Posts: 1,143
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 60
Thanked 78 Times in 76 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Its hard to say without seeing it but it sounds like to much tin was taken off exposing the copper and it's not seating properly. Make sure your chip was tuned with the correct PCM code. If chip is correct I'd be sure the "extra" PCM you tried was cleaned properly. If spare PCM was cleaned properly and don't work I say chip is problem, contact vendor/tuner you bought it from. If cleaned properly and chip works I'd get the PCM retinned. I know Jody at DP tuner does this. Not sure who else does but I'm sure there are more.
strokin-7.3 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome