Edge Evo Trouble - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-24-2008, 07:04 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Mar 2008
Location: Wichita Falls
Posts: 120
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Edge Evo Trouble

Hi

I just got my Edge Evolution Tuner which I got of a guy here on the forum. I know most of you will now say get a real chip, TW or so, but that is not the point. When I connect it, it powers up normal, it can retreive codes just fine. When I tell it program it checks the PCM and finds it in his master list. When it then tries to read of the stock program it stops between 1 and 15% and says communication error, make sure key is on, reconnect and try again. Well, I tried again about 69 times but always the same. I will call Edge tomorrow but maybe someone has had this before.

Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-24-2008, 07:10 PM
Shade tree mechanic


 

Join Date: Mar 2008
Location: Lake Tapps, Wa.
Posts: 8,284
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
can it read the data stream?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-24-2008, 07:30 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Mar 2008
Location: Wichita Falls
Posts: 120
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yes. It is not giving me info on all parameters since I have a manual tranny, so trans temp is obsolete, but it gives the rest of the info.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-24-2008, 07:42 PM
Shade tree mechanic


 

Join Date: Mar 2008
Location: Lake Tapps, Wa.
Posts: 8,284
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
wierd, and of course you have tried to contact the previous owner? what setting are you trying to download?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-25-2008, 04:35 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Mar 2008
Location: Wichita Falls
Posts: 120
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Previous guy did return his truck to stock. The tuner does try to program so it is not locked, it would tell you that. It stops right when it is trying to download the stock program so I am not even getting to the point where I try to load the different levels on the truck.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 07-25-2008, 05:04 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2007
Location: Alvin, TX
Posts: 828
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yup the prev owner didnt back it out to stock and so now it wont let u download to ur truck.
it will only work on 1 truck at a time
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 07-25-2008, 06:29 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Mar 2008
Location: Wichita Falls
Posts: 120
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The previous guy, one from this forum, did return it to stock. If it was locked then it should tell me that, right? It accesses the PCM, says it has it in his master list and then wants to proceed to get the stock program from it which it starts to do and then it calls for a comm error.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 07-25-2008, 06:25 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Mar 2008
Location: Wichita Falls
Posts: 120
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I called Edge and the Tech there said to hook up a battery charger to the truck while programing because if the tuner thinks it may run out of juice while doing its job it won't. May help even when your batteries are fine. Anyways, did that but no change. Gotta call him back monday and get more help. He said there is other things we can try but wanted me to do the charger thing first.

Any other tips from anyone while I wait for monday?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 07-28-2008, 07:36 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Mar 2008
Location: Wichita Falls
Posts: 120
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I called Edge again this morning and I will be sending in the Tuner. It is not locked however. Edge said if it was it would tell you right away when you plug it in.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:02 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors