Crank No Start - Ford Powerstroke Diesel Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 01-14-2014, 06:14 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
7.3 on 40s's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 170
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Crank No Start

Went out this morning and my 97 7.3 is cranking and not starting. Cranking with plenty of speed. Fuel smoke is coming out of the stacks. Glow plugs are not coming on. WTS isnt coming on either. Could this be a fuse/relay maybe?

Any ideas?

97 F350 XLT CC LB 4x4 7.3psd 5spd White/Tan
-Straight Piped
-6637 Intake
-8in. Lift
-Welds w/40in. Rockers
-Warn hubs
-LSD w/4.56 gears
-Leather bucket seats
-Rhino lined
7.3 on 40s is offline  
post #2 of 4 Old 01-14-2014, 07:46 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Aug 2008
Location: Madison, WI
Posts: 3,863
Thanks: 4
Thanked 126 Times in 122 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 29 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Try jumping the GP relay for 10-15 seconds, then try to start. Can you get your hands on a scanner / software that communicates with our trucks? If it's makin' smoke, the PCM is running, so it's not the usual fuse #22 issue with no WTS. One slim possibility is that the EOT sensor is way whacked out, and thus the PCM is thinking the engine is fully warmed up, therefore not turning on the WTS light or the GPR.
madpogue is offline  
post #3 of 4 Old 01-14-2014, 09:02 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
7.3 on 40s's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 170
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Well truck is running but heres what happened, instead of going off the WTS light i listened for the GP relay click on for 30 secs and click off then it started right up. So everything seems to be working fine its just the WTS light is sometimes on like it should and sometimes its not. Hmmmm :/

97 F350 XLT CC LB 4x4 7.3psd 5spd White/Tan
-Straight Piped
-6637 Intake
-8in. Lift
-Welds w/40in. Rockers
-Warn hubs
-LSD w/4.56 gears
-Leather bucket seats
-Rhino lined
7.3 on 40s is offline  
post #4 of 4 Old 01-14-2014, 10:14 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Aug 2008
Location: Madison, WI
Posts: 3,863
Thanks: 4
Thanked 126 Times in 122 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 29 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
What's the outside temp where you're at? 30 seconds of GP run time is VERY short. Again, sounds like your EOT is reporting a high temp. Might wanna at least check if it's connected.
madpogue is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome