Any Suggestions? - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 04-25-2008, 03:54 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
GM Duraturd's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: New Riegel, Ohio
Posts: 5,229
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Any Suggestions?

I have had the truck in my sig for less than a week. Yesterday and this morning I went to drive it and had a few problems. The truck had no power, wouldnt shift out of first (automatic), no boost was built, sounded like turbo wasnt even spinning, and when i got on the pedal a little it dumped very thick black smoke. The egt's rose pretty quickly cause i only drove about 1/4 to a 1/2 mile each time and they hit 750-800. The wierd thing is that the 1st time, i left it idleing, popped hood looked to see if anything was blocking air filter and then turned around to head home to look at things in the garage. It was just fine after i turned around, everything back to normal. This morning I parked it back in the garage, it sat for 10 min, i went back out and it started fine, sounded normal again. (i didnt take it out of park) It sounds to me like a turbo problem but i am new to all of this. Any help would be nice cause im 17 and just bought my 1st PSD and dont need to be dumping money into it in the 1st week cause something went bad. Thanks!

Nick, BPS Historian
1995 F-250 4x4 7.3 Powerstroke
Isspro Gauges, Tony Wildman Tunes, PSGH Stage 1 Injectors, Early 99 Intercooler, ATS Stage 6 E4OD, TCI Tranny Cooler, Snow Water/Meth, Traction Bars, EBPV Brake, TC Lockup Switch, Spray-on Liner, K&N Intake w/ NAPA 6637 Filter, 3" downpipe, 5" mitre stacks.
Waiting to be installed: Electric fuel with A1000 pump and Stealth DIY Dual HPOPs

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
GM Duraturd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 04-25-2008, 07:31 AM
Banned
 
Join Date: Nov 2007
Location: Los Gatos CA
Posts: 733
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
How cold is it where you were that morning? There is a exhaust back pressure valve between the turbo and exhaust that closes when it is cold out. It opens as the motor warms.
Diesel Monkey is offline  
post #3 of 6 Old 04-25-2008, 06:39 PM
Mod Newbie

 
dhanna6powerstroke's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 13,172
Thanks: 6
Thanked 144 Times in 135 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 19 Post(s)
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by GM Duraturd View Post
I have had the truck in my sig for less than a week. Yesterday and this morning I went to drive it and had a few problems. The truck had no power, wouldnt shift out of first (automatic), no boost was built, sounded like turbo wasnt even spinning, and when i got on the pedal a little it dumped very thick black smoke. The egt's rose pretty quickly cause i only drove about 1/4 to a 1/2 mile each time and they hit 750-800. The wierd thing is that the 1st time, i left it idleing, popped hood looked to see if anything was blocking air filter and then turned around to head home to look at things in the garage. It was just fine after i turned around, everything back to normal. This morning I parked it back in the garage, it sat for 10 min, i went back out and it started fine, sounded normal again. (i didnt take it out of park) It sounds to me like a turbo problem but i am new to all of this. Any help would be nice cause im 17 and just bought my 1st PSD and dont need to be dumping money into it in the 1st week cause something went bad. Thanks!
Jess probably didn't think to tell you about that. That truck has done that since I owned it. I replaced the EBV (exhaust back pressure valve) and tube and it never changed. No codes or anything. I jus got into the habit of starting it about 5-10 minutes before I left. If you do that you will never have any problems. I freaked me out the first time it did it too because I pulled out in front of someone (had enough time if truck would have been running right) and didn't have any power. Hope this helps you out and gets rid of your concerns. Send me some pics of the truck when you get a chance.
dhanna6powerstroke is offline  
post #4 of 6 Old 04-26-2008, 07:27 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
GM Duraturd's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: New Riegel, Ohio
Posts: 5,229
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thanks dhanna, Yeah it was about 50 degrees out that morning and my dad took the truck this morning for about 30 miles and said everything was fine. I was also a little worried about it cause I havnt even put 30 miles on it. I just got insurance and temperary tags this morning so I will be driving it tonight cause my other truck isnt insured anymore. I will be sure to get some pictures to you soon. They are on the digital camera and i just need to get them on the computer. The only thing I have done is remove the window tint from the windshield and alot of cleaning. The truck looks great as it is.

Nick, BPS Historian
1995 F-250 4x4 7.3 Powerstroke
Isspro Gauges, Tony Wildman Tunes, PSGH Stage 1 Injectors, Early 99 Intercooler, ATS Stage 6 E4OD, TCI Tranny Cooler, Snow Water/Meth, Traction Bars, EBPV Brake, TC Lockup Switch, Spray-on Liner, K&N Intake w/ NAPA 6637 Filter, 3" downpipe, 5" mitre stacks.
Waiting to be installed: Electric fuel with A1000 pump and Stealth DIY Dual HPOPs

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
GM Duraturd is offline  
post #5 of 6 Old 04-26-2008, 07:33 AM
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Pennsylvania
Posts: 51
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
my 97 did the same thing. i installed the h2e kit and it has never done it since.
tank23 is offline  
post #6 of 6 Old 04-26-2008, 05:20 PM
BIG TRUCK, SMALL DRIVER
 
pipelayerjdh's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Iva, SC
Posts: 5,877
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Try disconnecting the wires going to the EBPV. There is a two wire plug bolted under the inlet of the turbo compressor housing. Just unplug it and the EBPV will not come on.

Derrick


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


'97 F-350 "FORDOR" 4X4 (Dually Conversion, Shackle Reversal, Technicooler , Auto Meter Gauges, 4" DIY Dual Exhaust w/ '08 tips,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
, Wicked Wheel 2, 360° thrust bearing, Homemade E-fuel conversion, Wildman Chip,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
,
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
) 230K and counting...
pipelayerjdh is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome