Your typical no start thread - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 29 Old 06-06-2013, 12:29 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2011
Location: Southington, CT
Posts: 301
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Your typical no start thread

I went to start it this morning, and the lights came on like usual, glow plug light on and off as normal, and nothing when I turn the key. A relay (fuel pump relay as it turns out) kept clicking for a minute and the hazard lights on the outside blinked with them.

Tell me what I'm doing wrong. I'm no electrical expert, so I've been reading around online and testing/replacing parts trying to eliminate the possibilities from most to least likely. I put on new starter and glow plug relays, starter, and fuel pump relay. the fuel pump relay in the under hood fuse box kept clicking and the hazard lights blinking even after all this.

It's not what I've been wanting to do on my day off, especially since I had to cancel a kayaking run with some friends because of it

-Austin

1996 F-250 XLT ECLB 4x4 w/E4OD 119k and counting
6637 intake
Diamond Eye 4" turbo-back exhaust
rebuilt tranny

1998 Buick Regal GS 149k
parts runner with blown head gasket
acprimus631C is offline  
post #2 of 29 Old 06-06-2013, 02:04 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2011
Location: Southington, CT
Posts: 301
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
All the fuses are good.

-Austin

1996 F-250 XLT ECLB 4x4 w/E4OD 119k and counting
6637 intake
Diamond Eye 4" turbo-back exhaust
rebuilt tranny

1998 Buick Regal GS 149k
parts runner with blown head gasket
acprimus631C is offline  
post #3 of 29 Old 06-06-2013, 06:26 PM
Compression Ignition Addict
 
rolsmojave3's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 796
Thanks: 4
Thanked 5 Times in 5 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Have you tried jumping the Solenoid on the passenger side firewall. Whats you battery voltage at?

1997 Ford F-350 4x4 SRW regular cab manual trans.
-Rosewood 160cc, 17*HPOP, EPBV delete, 4.10s, 315/75r16

1996 Ford F-350 4x4 SRW CCLB manual trans. CALI spec
-ATS intercooler, WW2 w/ 1.0 housing/EPBV delete, Comp 910s, SD Efuel, 3.55s, 315/75r16

2002 Ranger FX4 with manual transfer case and Alcoa's
rolsmojave3 is offline  
post #4 of 29 Old 06-06-2013, 07:05 PM
Compression Ignition Addict
 
jesilvas's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,148
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like low voltage to me.
You don't have an electric fuel pump either.



2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
post #5 of 29 Old 06-07-2013, 02:32 AM
Hillbilly Deluxe

 
STROKED_NY_023's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Oxford, NY
Posts: 2,996
Thanks: 3
Thanked 5 Times in 5 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
Unless you have Efuel you have a mechanical fuel pump in the engine valley, so i'm not sure what "fuel pump" relay you replaced. I would check batts and make sure voltage is correct. If all is good, then as mentioned above jump the starter solenoid on the pass fender. If it turns over then that is your issue.

_____________________________________________
Seth

Stroked_NY_023
95' F-350 CCLB DRW POWERSTROKE
08 Axle/4x4 conversion, 5spd conversion, 6637, 5" SP exhaust, gearhead tunes
.]
STROKED_NY_023 is offline  
post #6 of 29 Old 06-07-2013, 10:07 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2011
Location: Southington, CT
Posts: 301
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
The solenoid on the fender was the first thing tested and the starter tried turning over so I replaced it. I didn't even think to test the batteries since everything in the cab was going on as it should. I gotta borrow a tester later and see if jumping the batteries gets it started.

Seth, I took the relay that was clicking to Napa and they told me that's what it was The original pump is still in there.

Thanks guys, I'll let you know how it turns out.

-Austin

1996 F-250 XLT ECLB 4x4 w/E4OD 119k and counting
6637 intake
Diamond Eye 4" turbo-back exhaust
rebuilt tranny

1998 Buick Regal GS 149k
parts runner with blown head gasket
acprimus631C is offline  
post #7 of 29 Old 06-08-2013, 07:49 AM
Compression Ignition Addict
 
jesilvas's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,148
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
You heard the relay buzzing and clicking so it wasn't working like it should. That usually means low volts.



2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
post #8 of 29 Old 06-08-2013, 08:36 AM
the baconator

 
terryknight's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Easton MD 21601
Posts: 12,654
Thanks: 10
Thanked 122 Times in 116 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Quoted: 107 Post(s)
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by jesilvas View Post
You heard the relay buzzing and clicking so it wasn't working like it should. That usually means low volts.
THIS.... and i bet it was your IDM relay. they click when you have weak batteries

94.5 F250 Reg Cab 4x4 5 speed 4.10 276000 plus miles

97 F350 Crew Cab LB 4x4 5 speed 3.55 320000 plus miles (parts truck)



Quote:
Originally Posted by alberta 7.3 View Post
YouTube: Providing idiots everywhere a podium to share their stupidity
terryknight is offline  
post #9 of 29 Old 06-08-2013, 11:37 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2011
Location: Southington, CT
Posts: 301
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I tested my batteries with my buddy's Snap On and waffle iron testers. They read in the low 11s so I had them tested at Napa and got the same results. They decided to replace them under warranty as they were from last year so I can't complain I put them in and still no start unless I jump the solenoid. Still clicking and blinking as before.

Which is the IDM relay?

-Austin

1996 F-250 XLT ECLB 4x4 w/E4OD 119k and counting
6637 intake
Diamond Eye 4" turbo-back exhaust
rebuilt tranny

1998 Buick Regal GS 149k
parts runner with blown head gasket
acprimus631C is offline  
post #10 of 29 Old 06-09-2013, 07:01 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2011
Location: Southington, CT
Posts: 301
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Bump. Still can't figure it out.

-Austin

1996 F-250 XLT ECLB 4x4 w/E4OD 119k and counting
6637 intake
Diamond Eye 4" turbo-back exhaust
rebuilt tranny

1998 Buick Regal GS 149k
parts runner with blown head gasket
acprimus631C is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome