No start with chip installed - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 11 Old 04-02-2013, 04:48 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 537
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
No start with chip installed

I had an issue with a no start/random stall when I had my chip installed. I removed the chip, and the problem went away. Reinstalling the chip gives a no start. I have removed the PCM and cleaned the contacts, but even now reinstalling the chip causes a no start. The check engine light comes on when you turn the key to run, the WTS light comes on, and the truck won't start. Any suggestions?
sgg93 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 04-02-2013, 05:10 PM
Compression Ignition Addict
 
jjones96's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 260
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Keep cleaning on the contacts where the chip plugs in use some alcohol it helps.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


The STROKE
1996 F-250 Powerstroke
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

7.3 DI T444E.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

TS 6 Postion chip
Gloshift max tow gauges
3 inch dp to 5 inch exhaust
diy intake 6637

The Wheeler
1987 Jeep Cherokee
4.0 inline 6
3 inch rustys lift
Cut fenders
33x12.50 r15
Redneck weight reduction

The work truck
2012 Ford F-350 DRW 6.7 Powerstroke
C&M Flatbed
100 gallon slip tank
ProTech side boxes

The Bike
2006 CRF 450R
some go fast parts
Endless other sh*t
jjones96 is offline  
post #3 of 11 Old 04-02-2013, 05:43 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 537
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
I hate to take any more off of those contacts. I cleaned them with paint thinner and a scotchbrite pad, as well as electronics cleaner. I also scraped them down a little bit with a razor blade, and I believe I got all the lacquer off.
sgg93 is offline  
post #4 of 11 Old 04-03-2013, 06:55 AM
Compression Ignition Addict
 
superduty4x4's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 2,355
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by jjones96 View Post
Keep cleaning on the contacts where the chip plugs in use some alcohol it helps.
Bad idea...

sgg93 sounds like there is an issue with the chip itself. You'll need to send it off for a re-burn.

97 F350 CCLB 4x4 PSD

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
superduty4x4 is offline  
post #5 of 11 Old 04-03-2013, 07:19 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 537
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Alright. I've been trying to get in touch with Tony, who wrote my tunes, but that in and of itself can be quite a feat. I may just box it up and send it back to him. Hopefully a re-burn solves my issues.
sgg93 is offline  
post #6 of 11 Old 04-03-2013, 07:34 AM
Premium Member
 
dannanw's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Colorado
Posts: 5,413
Thanks: 8
Thanked 72 Times in 65 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Quoted: 51 Post(s)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
are you sure you didn't take to much off? if it starts without chip then you know its the chip...also try to start it on diffrent tunes to see if just one file is bad...Hope you get er dun, you'll be happy once you get it done

What this nation needs is cleaner thoughts and dirtier fingernails...

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
dannanw is offline  
post #7 of 11 Old 04-03-2013, 08:34 AM
BANNED by Kris
 
BigFuel's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Pasadena, CA
Posts: 6,218
Thanks: 52
Thanked 113 Times in 105 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 40 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Cary burns and honors Tony's free reburns. He's easier to get a hold of and shipping is quicker. Use the search above and type in CT Performance.

[EDIT] I see that you are in Texas. Never mind my other post. Maybe just drive over to Tony's shop?

Matt
'97
-Bean's: 160/100 (FF Injectors), 2/ 6-POS chips (TW & Beans tunes), Overboost controller, E-Fuel
-BANKs: downpipe, full exhaust, gauges, intercooler
-Irate: T-4 kit, IC pipes, 3" Irate Plenums, BASB Turbo
-Stage II trans.
-Mag-Hytec trans. and pumpkin covers
-6637, CCV, IDM, 6.0 Fan, 49-Federal PCM swap, MAP line Mod
-370 Amp alt., 40k trans cooler, ADRENALINE PUMP
-twin on-board air w/ 10 gal. tank

-Oh, and a 2015 F350 6.7L DRW 4x4


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
BigFuel is offline  
post #8 of 11 Old 04-03-2013, 09:11 AM
Premium Member
 
twildman's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Ft Worth
Posts: 1,216
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 5 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by sgg93 View Post
Alright. I've been trying to get in touch with Tony, who wrote my tunes, but that in and of itself can be quite a feat. I may just box it up and send it back to him. Hopefully a re-burn solves my issues.
Hard for me to talk on the phone with Morgan's situation, have you sent me an email?

Where you located at?

Just looked at a few of your previous posts regarding your starting/running issues with the cel's and such.

Just so you know, if you have a problem with the charging system, the chip will not function correctly, and you stand a decent chance of eventually toasting the chip with some of the issues your listing. I would highly recommend you remove the chip until you find out what is going on with the charging system.

Custom tuning for your 1994-2010 Powerstroke Diesel
Full line of performance products for all brands of diesels
05 King Ranch with some stuff on it.

Last edited by twildman; 04-03-2013 at 09:21 AM.
twildman is offline  
post #9 of 11 Old 04-03-2013, 09:35 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 537
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
I totally understand the situation with Morgan, and I very much respect the fact that you're staying in the business and balancing family issues at the same time. I did send an e-mail about a month ago, but it's possible it got lost in the system. My charging issues were back in January, and the chip was functioning great until about March. I'm presently in NC (need to change that profile of mine) going to college, but I will be in Texas in July. The thing that got me was the intermittent stalling before I got a stubborn no-start. I really do like running the truck with tunes, and I need to find out what it's going to take to get it up and running with tunes.

Tony, would it be alright to box it up and ship it to you?

Regards,
Cole
sgg93 is offline  
post #10 of 11 Old 04-03-2013, 10:04 AM
Premium Member
 
twildman's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Ft Worth
Posts: 1,216
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 5 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by sgg93 View Post
I totally understand the situation with Morgan, and I very much respect the fact that you're staying in the business and balancing family issues at the same time. I did send an e-mail about a month ago, but it's possible it got lost in the system. My charging issues were back in January, and the chip was functioning great until about March. I'm presently in NC (need to change that profile of mine) going to college, but I will be in Texas in July. The thing that got me was the intermittent stalling before I got a stubborn no-start. I really do like running the truck with tunes, and I need to find out what it's going to take to get it up and running with tunes.

Tony, would it be alright to box it up and ship it to you?

Regards,
Cole
You bet send it on!

Custom tuning for your 1994-2010 Powerstroke Diesel
Full line of performance products for all brands of diesels
05 King Ranch with some stuff on it.
twildman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome