Well she let me down this morning - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 32 Old 12-26-2012, 02:10 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
vandy's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,029
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Well she let me down this morning

Had my first no start today. Batteries are from 09. Ive read that if you have them tested mist places will say they are good even though they won't give enough to start the rig?
I hooked my mustang to one battery and the wife's DD to the other. She cranked but never would fire off.
I'm going to check my GPR and ohm out my GP's. Luckily I'm off work for a while. The truck was plugged in, both the block heater and my water heater. Ive found if i don't run her every day she gets hard to start if its cold. It was in the Teens and single digits and didn't run yesterday.

Ive figured i had an issue. Seems like it has ran like crap on start-up even though its plugged in and not too cold. Kind of hoping the GPR is bad and the batteries are just low from trying to start her today.

Oh well ill start jacking with her tomorrow

vandy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 32 Old 12-26-2012, 02:45 PM
Compression Ignition Addict
 
erics diesel's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: dodge center mn
Posts: 1,482
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 13 Times in 13 Posts
Feedback Score: 0 reviews
try bringing the batteries inside and let them warm up and charge them seperatly

95 f250 eclb 4x4 under construction
96 f250 eclb 4x4 rosewood stage 1 injectors, bully dog 6 position chip, 6637 air filter, idm mod
erics diesel is offline  
post #3 of 32 Old 12-26-2012, 02:48 PM
Don't you worry about it


 
strokinpower's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: North Carolina
Posts: 8,079
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 180 Post(s)
Thanks: 52
Thanked 223 Times in 206 Posts
Feedback Score: 1 reviews
A lot of places will try and test the batteries all hooked up but you have to unhook one of them and test them individually.


Keith
2014 F250 Platinum FX4
AFE Intake
Sct x4
4" Dual Exhaust no muffler with 5" MBRP tips
4" BDS with Fox shocks
20x9 Gear Alloy Big blocks 0 offset
35" Toyo AT2's
Procomp Pro runner dual stabilizers
strokinpower is offline  
post #4 of 32 Old 12-26-2012, 02:59 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
vandy's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,029
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
So if i pulled them took them to vatozone and had them tested I'd get an accurate assessment? I don't think i have a battery issue, but ive been wrong before

vandy is offline  
post #5 of 32 Old 12-26-2012, 03:26 PM
Don't you worry about it


 
strokinpower's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: North Carolina
Posts: 8,079
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 180 Post(s)
Thanks: 52
Thanked 223 Times in 206 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Yes. When they are hooked up in the truck and you don't unhook them to test you are essentially testing both batteries if that makes sense.


Keith
2014 F250 Platinum FX4
AFE Intake
Sct x4
4" Dual Exhaust no muffler with 5" MBRP tips
4" BDS with Fox shocks
20x9 Gear Alloy Big blocks 0 offset
35" Toyo AT2's
Procomp Pro runner dual stabilizers
strokinpower is offline  
post #6 of 32 Old 12-26-2012, 03:38 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Aug 2008
Location: Madison, WI
Posts: 3,696
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 15 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 114 Times in 110 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Start (no pun intended) with the usual no-start questions:
* Does the WTS light come on?
* Does the tach move?
* Any white smoke?

Sounds like you have a GP issue, if you have to plug it in and start it every day. We started up the '95 yesterday, after sitting parked on a ridge-top for three days, 15F, 1/2 mile from the nearest 120V outlet, just gave her an extra 15 seconds or so of GP run time, and she lit right off.
madpogue is online now  
post #7 of 32 Old 12-26-2012, 03:59 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
vandy's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,029
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by madpogue View Post
Start (no pun intended) with the usual no-start questions:
* Does the WTS light come on?
* Does the tach move?
* Any white smoke?

Sounds like you have a GP issue, if you have to plug it in and start it every day. We started up the '95 yesterday, after sitting parked on a ridge-top for three days, 15F, 1/2 mile from the nearest 120V outlet, just gave her an extra 15 seconds or so of GP run time, and she lit right off.
Yes on the WTS
Not sure on the Rachel
Yes on white smoke

I plug in under 40 deg. Last few days have been around 20 or so. Last night was about 8. Typically under 40 plugged in she chuggs and sounds like a Harley for a few seconds. Get some white smoke and then it stops.

Truck has 277k miles. I bought it this past summer. So i get to play where's Waldo finding her issues. So far she's been pretty solid though

vandy is offline  
post #8 of 32 Old 12-26-2012, 04:05 PM
Compression Ignition Addict
 
atvrider93's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Raleigh, NC
Posts: 3,830
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Thanks: 12
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thats a BAD GPR if it has trouble starting under 40. Ohm the plugs and test the voltage across the GPR. As said, test the batteries individually if none of the above works.

1996 F350 4x4 CCLB-- I'll miss her

1996 F350 4X4 RCLB zf5 213K
6637
OBA w/horn
DE 5"
PHP tunes
Mud Country 315/75/16

2008 Wr250X

Quote:
Originally Posted by belz View Post
There u go Tom. John may not be sexy, but he can tutor you, lol.
atvrider93 is offline  
post #9 of 32 Old 12-26-2012, 04:09 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Aug 2008
Location: Madison, WI
Posts: 3,696
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 15 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 114 Times in 110 Posts
Feedback Score: 0 reviews
(Who's Rachel?.... )
madpogue is online now  
post #10 of 32 Old 12-26-2012, 04:27 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2011
Location: Northern Arizona
Posts: 2,164
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 4 reviews
If the batteries test good you might look into the condition of battery cables and starter. I've seen many diesels over the years that start great all summer but the first sign of cold weather and it's a struggle for the old starter to turn the engine fast enough to create the heat needed to fire a diesel.

Jack
97 F250 Xlt, built E4od, D60 swap, Baby swamps, tunes by Dp
1.0 turbo housing, 203* t-stat, diy 6637, 4" exhaust
Diy intercooled, 6.0 fan, Diy 140v Idm, Isspro Ev gauges
On board air,E-fuel, 5" lift on 35's
320000 miles
1Dieselman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome