Hard starts after BHAF Mod? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-10-2011, 01:46 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2011
Location: Taos, NM so near to heaven so close to Texas
Posts: 395
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Hard starts after BHAF Mod?

Got around to yanking my stock air intake out this morning and made the change over to the BHAF. I ended up going with the fram 8037 as it was $20 rather then $55 from napa. runs great down the road. Im really liking the sound of her now but shes a little rough starting and im attributing that to what was apparently the air flow sensor in the stock air box not reading what its accustomed to or wanting to. Should i splice in some longer wires so i can tap it into the 4" pipe i put in line? Also with the stock vacuum gauge, while its probably not needed i'd like to get it in line as well. Does anyone know what diameter hole i should drill to insert that grommet into?

TIA
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-10-2011, 02:31 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2009
Location: hudson, fl
Posts: 2,883
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Feedback Score: 1 reviews
like this? Welcome to guzzle's 6637 Filter Restriction Sensor Web Page
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-10-2011, 02:34 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2011
Location: Taos, NM so near to heaven so close to Texas
Posts: 395
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by campbellflage View Post

Duuuuude! Thanks !
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-10-2011, 02:51 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2009
Location: hudson, fl
Posts: 2,883
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Feedback Score: 1 reviews
no problem
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-10-2011, 03:19 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2011
Location: Taos, NM so near to heaven so close to Texas
Posts: 395
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
But, back to the hard starting.......thoughts/experience?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-10-2011, 03:23 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2009
Location: hudson, fl
Posts: 2,883
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I am not sure of the filter you used but as long as it flows enough I wouldn't think that it is related to your hard starts. I Have the 6637 on mine, without the sensors and no problems but it is a 2000... Is it cold where you are? If it happened right after the filter install then maybe related, if it just happened lately cause its cold I would start with glow plugs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-10-2011, 03:24 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,036
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Feedback Score: 0 reviews
There's an air flow sensor on OBSs?
If it's like a SD, there is an IAT sensor, but that's it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-10-2011, 03:34 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2011
Location: Taos, NM so near to heaven so close to Texas
Posts: 395
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yeah it started as soon as i made the change. Truck was plugged in over night (needs plugs...maybe next week lol) and at operating temps, stopped at autozone and got the filter, went to ACE and got some PVC pipe and some 4" to 3" rubber reducers, popped the hood in the parking lot and ten minutes later had the OEM airbox out and the BHAF in. Turned it over and it took a few extra cranks to get her going and she sorta lopped for a second and then everything was AOK. Like I said, shes great down the road but that hard start is kinda annoying. I was doing a lot of errands today so she was off and on a lot and every time was like that???
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 12-10-2011, 04:22 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2009
Location: hudson, fl
Posts: 2,883
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I would try and put it back to stock just to see if it is filter related. then go from there
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 12-12-2011, 12:25 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2010
Location: Hotchkiss Colorado
Posts: 185
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Mine does the same if I don't use power service additive I think mine is to do with injectors and plus diesel fuel sucks anymore around here seems like it don't get the power out of it any more like cheap gas hahaha


Sent from my Autoguide iPod touch app
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:02 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors