contribution test #4 cylinder failure - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-05-2011, 03:21 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2008
Location: Philadelphia Pa
Posts: 368
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
contribution test #4 cylinder failure

i just redid my valve cover gaskets, uvch, connectors above valve covers. could switched up wires cause this failure? was running good before swap. running rough and blowing white smoke under load. wont let me passed 1500 rpms now. guess i should recheck wiring anyone else experience this after swap? thx Josh
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-05-2011, 03:37 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2011
Location: upstate ny
Posts: 2,254
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 7 reviews
are you saying you may have reversed the leads on the injectors? As in, #6 on #4, and vice versa? That would be bad. Get that pulled apart ASAP.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-05-2011, 05:53 PM
Electrical Ogre
 

Join Date: Aug 2007
Location: Calgary, Alberta
Posts: 11,458
Thanks: 29
Thanked 45 Times in 42 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I'd re-check the wiring just to be sure nothing was crossed, and no exposed wires are shorting. Check to make sure the UVCH wiring is clear of rockers and pushrods, some guys have had wires rub and short out. I'm assuming you did just the 2/4 connector?

White wire-injector #2, connector pin 4
Brown/lt blue wire-injector #4, connector pin 2
pink/yellow wire-injector common, connector pin 3
Pins 1/5 are GPs

What was the truck doing before you did the work to it? Does it only smoke when under load?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-06-2011, 01:08 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2008
Location: Philadelphia Pa
Posts: 368
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It only smokes under load. Before the swap it threw a Cel. Idled rough for a few seconds then cleared up. I pulled the covers and found the gasket was melted close to fire wall drivers side along with harness. Could you explain all of the connectors like your explanation above including wire colors. Thx so much Bill. Your knowledge is appreciated.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-06-2011, 01:29 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2008
Location: Philadelphia Pa
Posts: 368
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Also which side is which if your standing in front of truck and whats the cylinder order. Thx.Josh
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-06-2011, 07:26 PM
Electrical Ogre
 

Join Date: Aug 2007
Location: Calgary, Alberta
Posts: 11,458
Thanks: 29
Thanked 45 Times in 42 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Cylinder layout:
7----------8
5----------6
3----------4
1----------2

P--FRONT--D


This is the connector for injectors 2 and 4. The picture view is of the outer harness connector, looking at the face of the plug, not the backside where the wires enter.

Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-10-2011, 10:08 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2008
Location: Philadelphia Pa
Posts: 368
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Update! Finally got the truck straightened out. Running like a top again. thx for the help fellas. Feeling good
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-10-2011, 12:47 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2007
Location: linden, ca
Posts: 295
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What was wrong?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 12-10-2011, 12:57 PM
Electrical Ogre
 

Join Date: Aug 2007
Location: Calgary, Alberta
Posts: 11,458
Thanks: 29
Thanked 45 Times in 42 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Good to hear you got it fixed

Did you have some wires crossed?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 12-10-2011, 02:01 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2008
Location: Philadelphia Pa
Posts: 368
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Had a loose wire. Thx again Bill your schematics were right on.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:53 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors