Issue with engine hesitating, looking for help.. - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old 10-23-2011, 05:17 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Issue with engine hesitating, looking for help..

I have a 97' and started it the other day. Started fine as usual, drove it about 1/4 mile and seemed like truck lost power. I turned into a neighbors driveway and engine was barely running. Was almost like only a couple cylinders were working. Shut off engine and checked under hood. Fuel filter looked really dirty and I thought maybe it was the CPS, but I was seeing RPM's on tach when cranking engine. It started back up and I revved the engine a bit. Sounded like it was idling normally. Took it home and changed the CPS and the fuel filter. Ran normally but when I shut if off and start it back it back up, engine "lopes" until I give it some gas and then it idles normally again. Any ideas on what this could be?

Mac
mytime is offline  
post #2 of 9 Old 10-24-2011, 05:29 AM
Compression Ignition Addict
 
clatterindiesel's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Inglis, Florida
Posts: 716
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Fuel pressure. Frp screen clogged? I just woke up....I apologize if i am far off!
clatterindiesel is offline  
post #3 of 9 Old 10-24-2011, 07:10 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Where is the FRP screen located? Have not checked the fuel pressure yet.
mytime is offline  
post #4 of 9 Old 10-25-2011, 08:58 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Anyone?? Looking to try to resolve this issue..
mytime is offline  
post #5 of 9 Old 10-25-2011, 09:18 AM
Compression Ignition Addict
 
UNDERCOVER_73's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Northern, Ca
Posts: 5,393
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 3 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Have you checked uvch?

-06 F250 SCSB 6.0 191k
TSD Super Panty Dropper
190/100s
Gt4294 Turbo
5" Exhaust
Airaid intake
Studded and Deleted.
50" Led Light Bar
4" lift 37x14s

-04 Crown Vic P71 interceptor 160k


UNDERCOVER_73 is offline  
post #6 of 9 Old 10-25-2011, 06:36 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 535
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
Lope idle generally indicates bad ICP sensor. IT's on the front of the driver head, right behind the HPOP. Pull the plug off with it running and see if it idles better.
sgg93 is offline  
post #7 of 9 Old 10-26-2011, 03:38 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I'll check the ICP sensor and FRP screen tonight. (Searched and found where to locate both. Still relatively new to diesels.) Not sure what the UVCH is but I'll search on that as well and figure it out.

It's not fun having this happen while you are on the boat ramp and you have 10,000 lbs you need to pull up the ramp like happened last night!

Thanks
mytime is offline  
post #8 of 9 Old 10-26-2011, 03:50 PM
Compression Ignition Addict
 
Chop's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Glen Allen Va
Posts: 583
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 4
Thanked 9 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Under Valve Cover Harness, this powers your glowplugs and injectors and they have been know to short and burn.Check for bad and burnt connectors outside of valve covers and some do a smell test thru oil cap,electrical burn smell.The harness can fry inside cover.Check the IDM for water saturation,the little brain box located down on the left fender near cowl,they have been prone to collect moisture and give an intermittent running issue such as not running on cylinders.

1996 F250 PSD Crewcab,auto,D 60 swap,3" dp, DIY air 4X4 Centurion
Chop is offline  
post #9 of 9 Old 10-26-2011, 04:20 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the info Chop. I'll take a look at it tonight.
mytime is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome