What is my problem? - Ford Powerstroke Diesel Forum

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 22 Old 09-25-2011, 05:22 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
What is my problem?

Well it has just started doin this I've always had a check engine light but my problem just started, my problem is that sometimes when I'm driving the engine pretty much shuts off for a split second almost like a hard miss, never does it at idle and it does it maybe once every two or three days.

I'm thinking it's the idm but am not sure, I'm new to electric diesel stuff, old mechanical injection is easy but I'm not sure about the powerstroke stuff. Please point me in the right direction thanks.
Turbo_pace is offline  
post #2 of 22 Old 09-25-2011, 05:26 PM
Full A-Team Member
 
Fordman247365's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Phillips, WI
Posts: 6,407
Thanks: 3
Thanked 5 Times in 5 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Scan it, if you have a CEL it should give you a code for whats acting up

Elmo/Shane

96 F350 4x4
Everything.
And its expensive.

476,000 Miles


"100% worked for, 100% paid for"
Fordman247365 is offline  
post #3 of 22 Old 09-25-2011, 05:27 PM
Compression Ignition Addict
 
jesilvas's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,148
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Try scanning it for codes. It will make figuring it out a lot easier.



2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
post #4 of 22 Old 09-25-2011, 06:32 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I've tried checking them but it won't read on the obd2 port under the dash and I can't find the one under the hood so I'm stumped...
Turbo_pace is offline  
post #5 of 22 Old 09-25-2011, 06:42 PM
Compression Ignition Addict
 
jesilvas's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,148
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
It's an OBDII port but not an OBDII system. Also, check fuses. The fuse supplying power to the port maybe blown.



2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
post #6 of 22 Old 09-25-2011, 07:04 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Well I understand it's not an obd2 system but I've looked all over under the hood for the obd1 port but I can't find it.
Turbo_pace is offline  
post #7 of 22 Old 09-26-2011, 05:36 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Well she died on me this morning on my way to work and wouldn't start back up right away, I set there for about 5 mins and she fired back up and I made it to work, I'm gonna put the computer on it since one of the guys I work with is a ase master tech from ford so he knows his stuff. Will report back.
Turbo_pace is offline  
post #8 of 22 Old 09-26-2011, 03:05 PM
Compression Ignition Addict
 
jesilvas's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,148
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Hate to hear problems. It's probably not too terrible it's just random to diagnose without a computer.



2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
post #9 of 22 Old 09-26-2011, 05:12 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 246
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Well found my problem.... My bowl heater is shorting out cause the maxi fuse to blow for the bowl heater/ ecu, my new bowl heater element will be here on Wednesday and I'll be back in business.
Turbo_pace is offline  
post #10 of 22 Old 09-26-2011, 06:06 PM
Compression Ignition Addict
 
jesilvas's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,148
Thanks: 0
Thanked 27 Times in 25 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Don't even put a heater element back in it. No reason unless you're in Canada or farther north. It'll just do it again. Unplug it and leave it alone.



2000 F-350 Lariat Super Duty, Dually, CCLB, 7.3L
4R100, 2wd
330,000 + miles
jesilvas is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome