anyone ever had this happen? - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 10-12-2009, 07:21 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
cperry's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
anyone ever had this happen?

So I have a 97 F250 4x4 E4OD, and I was running it for a while with just the front wheels due to rearend and driveshaft issues and while driving in "front wheel drive" I had a trans code and it shifted extremely hard, well today I got the driveshaft back and put it in to see if the speedo would work (rearend still bad but spins freely) and drove it and the code is gone and it shifts fine, truck still is only using the front wheels though. Any thoughts?? Just curious if its still gonna continue working right after I get a different rearend or if it will go back to the hard shifting/code. (dont know what the code was)
cperry is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 10-15-2009, 05:39 PM
Compression Ignition Addict
 
coaltrain444's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: crawfordsville
Posts: 161
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Because driveshaft was out you had no vss signal. Fix rearend and you'll be good.
coaltrain444 is offline  
post #3 of 4 Old 10-25-2009, 06:27 PM
Compression Ignition Addict
 
adfields's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Palmer Alaska
Posts: 683
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yup the speed sensor reads off a stator behind the ring gear so with no rear drive shaft and the bad rear end the trans computer has no clue what its output speed is.

ANDY

My baby is a one of a kind.
1977 I bought a new 76 F150 club cab.
Sitting on a 84 F350 6.9 4X4 chassis
With all the drive train and goodies from a 95 4X4 4door PSD.
Nothing stock left on her and not a nut, bolt, hose, or wire on there that I didn't put where it is.

The Wifes Ride:
2002 Excursion Limited 7.3 PSD

Themo King/Mikuni coolant heaters on both to keep things toasty without idling.
adfields is offline  
post #4 of 4 Old 10-25-2009, 06:29 PM
Viking Heavy Diesel

 
Ryan Rønning's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: 34'.6264 -98.4192
Posts: 20,700
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
Yep get that rearend taken care of and you will be fine

Babe The Blue OX



2008 Ford F-450, TumbleWeed Headache Rack, B&W Gooseneck, 15% tinted windows, 120 Gal Transfer tank, Cobra 29 LX CB, 1200 watt converter, PIAA lights, Sinister goodies, S&B Intake and lots of running lights.

Quote:
Originally Posted by XPLOSIV View Post
Thanks. I'll give er a good wackin in the morning.
Ryan Rønning is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome