Truck will not start help please - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-27-2014, 01:55 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2014
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Truck will not start help please

I have a 97 7.3 I purchased from a man that did not run. He told me that he brought it to a mechanic and they told him it was the lift pump . Well I changed out the lift pump and guess what? It still will not start. Its a standard. Need help fast. I'm new to diesels so easy on the diesel terminology please. Thank you and god bless
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-27-2014, 02:47 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2012
Location: Woodside, California
Posts: 363
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Without more info, you can check these things to start
  1. Oil level and smell at dipstick
  2. Oil level in the HPOP reservoir top front of engine, allen wrench
  3. Check out the UVCH (under valve cover harness) there are 4- 2 on each side-pop them off and look at the condition of the pins for burned or melted
  4. Check the fuel level in the fuel bowl
  5. Check your rpm when cranking, should be about 200rpm if your tach does not move see number six
  6. The cps (cam position sensor) is known to go bad on these trucks, get one only at Ford and replace the one you have. always good to have spare that stays with the truck
These are the easiest checks I mentioned, for more: Common 7.3 problems
Is it cold where you are? Could be the glow plug relay.

Last edited by Arcturus; 01-27-2014 at 02:49 PM. Reason: wrong link
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-27-2014, 02:55 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2012
Location: Woodside, California
Posts: 363
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Oh yea forgot to ask, does your wait to start light come on?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-27-2014, 03:03 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2014
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Wait to start comes on for about 4 seconds then goes off . Tac doesn't move
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-27-2014, 03:08 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2012
Location: Woodside, California
Posts: 363
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It is more than likely the CPS then. First time I changed mine it took about 20 minutes. But like I said get one only from the Ford dealer. The others sold in Auto parts stores are crap and many don't work right out of the box.

Hope that is your problem, its an easy and fairly cheap fix. I bet there is even a video on youtube
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-27-2014, 03:16 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2014
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No fuel in the fuel bowl either and there's diesel pooled up in the valley of the motor
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-27-2014, 03:35 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2012
Location: Woodside, California
Posts: 363
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Is the fuel pooling near the front or back? If the fuel is near the front it is bowl related if in the back pump related.
Those hoses at the bottom of the fuel bowl to the pump may not be tightened all the way, they're hard to get to and or maybe the banjo bolt is not cranked down enough.

Try filling up the fuel bowl and see if it starts.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-27-2014, 05:49 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2014
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
poured fuel into the bowl. it almost started but then just gave out. tachometer isn't moving though
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-27-2014, 06:08 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2012
Location: Woodside, California
Posts: 363
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
If you check the bowl again I bet it will be empty. I think you got a loose fuel connection somewhere and air is getting into the line before the pump. Did you change out the blue fuel lines between the pump and the bowl. One of them may have cracked when changing the pump. They are known to get brittle and crack like that. Maybe someone else will chime in for another opinion, I know just enough to get into trouble.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-28-2014, 11:47 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2013
Location: Washington, PA
Posts: 457
Thanks: 5
Thanked 17 Times in 17 Posts
Feedback Score: 0 reviews
sounds like fuel line to me, my 96 had them replaced twice. check oil level on hpop and top off with oil, something else to try pull crank sensor and clean the face with carb cleaner or similar cleaner, sometimes that will fix it. it gets a film on it and won`t read lol
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
7.3, help wanted, will not start

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:13 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors