1997 7.3 all stock.. runs crappy after warm - Ford Powerstroke Diesel Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 Old 10-01-2013, 08:07 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Question 1997 7.3 all stock.. runs crappy after warm

ok guys this is blowing my freakin mind!! i just purchased a 1997 7.3 from a shop that obtained posession thro machanics lean.. i got it towed home i immmediatly found hpop was not pumping any oil, i did this by cranking several minutes with icp out of the driver head, oil never made it into the head, i replaced the hpop with one out of a 1999 core motor witch ran wen pulled, oil imediatly filled the heads she fires up! i drive her around the block, she feel sluggish i drop both tanks clean them out including the sump screens, blow out all the lines with air, clean fuel bowl, regulator, and replaced cam driven lift pump just to be sure, she ran 50 psi at the regulator shrader valve.. i go for drive she has tons of power she is alive!! after she warms up (ya i was to excited to wait i drove her cold) she cuts out, i got the peddle to the floor and no power i let off the pedal all the way she iddles rough but does berily idle, i throttle out of gear.. she dies down i let go she idles again roughly.. idles for bout a min and she is fine runs with all power for 2 miles and repeat!! i have replaced cps, ebp and icp.. strait from ford did not effect the symptoms it throws cps code and ebp codes still.. pulled all injectors all o-rings checked oil there r no high pressure oil leaks in any of the injectors.. could the ipr do this? wat r some test for the ipr? i start her up early morning and just drive i can do 30 miles b4 she acts up but soon as she is warm then problem!!
powerstoke134 is offline  
post #2 of 2 Old 10-02-2013, 10:27 AM
Compression Ignition Addict
Patrick Feeley's Avatar
Join Date: Oct 2011
Location: Tehachapi, CA
Posts: 2,226
Thanks: 0
Thanked 86 Times in 84 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 5 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
You might want to replace (or check) the IPR o-rings. Cheers!

1997 F250 SC 4x4, E4OD, 4.10 LS, Basically Stock, Relocated Block Heater Plug, External Trans Filter, Tru-Cool Max, I/C Mounted but not Plumbed

SOLD - 1994 F350 CC DRW 2WD PSD, 5 Speed, 4.10 LS, SBC Con-O, Baldwin Filter, Tymar HPX Hose, DPPI DP, Bilsteins, $12 AIC, Coolant Filter, Explorer Overhead Console, A-Pillar w/ISSPRO Black Ice, EV Boost, and EV Pyro, Modified Pedestal, Gutted EBPV.
Patrick Feeley is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome