Warm no start. Any help much appreciated. I'm about to loose my mind. - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-24-2013, 03:11 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Location: S.E. MI
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Warm no start. Any help much appreciated. I'm about to loose my mind.

Ok, so here we go:
Brand new batteries
Fresh oil and filter
New CPS
Cleaned fuel bowl, new fuel filter
Cleaned the IPR
It will start cold, but not warm, unless I hit it with the smallest amount of ether (after disconnecting the plugs, of course).

When it's warm, I'm getting about 160psi from the HPOP until it turns over about 10-12 times. Then it will work it's self to 2465 - but no start.
I've got a code 1212 and 1211 still (even after cleaning the IPR), and P0470 (back pressure sensor malfunction).
I've got 16% oil return KOEO, warm crank to start: 25%, Full load 46%

I can start the truck fine when it's cold, and it runs like a mother. When it gets to operating temp, it's like it's not getting that initial burst of fuel to get it to catch. Any ideas? I'm about to pull my hair out and drive it off of a cliff (as long it's a cold start!)
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-25-2013, 01:54 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Location: S.E. MI
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I know it's got to be something stupid. I'm just plain out of ideas, and don't have the money to just be throwing money and parts at it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-25-2013, 04:49 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2011
Location: Taos, NM so near to heaven so close to Texas
Posts: 395
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I'm hardly an expert on these things but it seems like I've read a few times that an hpop going out will make warm starts hard. Any way you can check the pressure it's running?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 02-25-2013, 04:50 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Location: S.E. MI
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yea, I had a scanner on it, and while it's running - all the pressures are right. A little on the low side, but not out of range.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 02-25-2013, 04:51 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2009
Posts: 815
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ether + diesel = BAD IDEA!!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 02-25-2013, 04:52 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Location: S.E. MI
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Now, I had someone clean the IPR, but I don't know if he put a rebuild kit on it (new orings) or not. If he didn't..... then that's probably the issue. Hopefully he'll call back in the morning.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 02-25-2013, 04:53 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Location: S.E. MI
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Well, unless you have any other ideas when I'm 100+ miles from home, I'm open for suggestions. I know all about how it's bad, and knew I'd get some kind of comment about it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 02-25-2013, 07:12 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2011
Location: Tehachapi, CA
Posts: 1,681
Thanks: 0
Thanked 30 Times in 30 Posts
Feedback Score: 0 reviews
If it's not the IPR O-rings, you can also watch it running with the valvecovers off to see if oil might be leaking out around the base of any of the injectors (usually a top o-ring failure). Cheers!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 02-25-2013, 09:23 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Location: S.E. MI
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks Patrick! I'll be looking at the IPR shortly, and if that doesn't do the trick, that's exactly what I'll do.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 02-25-2013, 10:00 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 299
Thanks: 12
Thanked 2 Times in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Warm no start. Any help much appreciated. I'm about to loose my mind.

Have you tried unplugging the ICP sensor yet During a warm start? Could be ICP sensor or dummy plugs.


Sent from AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 06:31 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors