Interesting idle issue - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 01-11-2013, 12:56 AM Thread Starter
Serving Our Country!
JSchuricht's Avatar
Join Date: Aug 2007
Location: Manor, TX
Posts: 2,962
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 23 Times in 22 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Interesting idle issue

So I finally added a chip to my 95 only to have a weird issue. I am working with the tuner on the issue but I am not completely sure I can rule out the truck as the cause of the issue.

Here's the issue... basically a stock 95 built 10/94 with a TEE4 PCM, no issues prior to chip install. With the chip installed, 30 f outside starting the truck in stock I see 600 RPM, in the tow or performance tune I see 1000 RPM. Same setup with it 50 f outside and I see 800 RPM. The thing is this isn't the normal cold idle, I can hold the brake and drive around at the same idle RPM till the truck warms up then it's back to 600 RPM.

The only similar issues I have seen are here 1 2 but have no solutions. Has anyone else run into this issue? The reason I question the truck is the chip and tunes have been used in many other trucks so I am thinking I must have some weird combination of parts or issues.

JSchuricht is offline  
Sponsored Links
post #2 of 3 Old 01-11-2013, 06:55 PM
BANNED by Kris
BigFuel's Avatar
Join Date: Oct 2011
Location: Pasadena, CA
Posts: 6,140
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 7 Post(s)
Thanks: 48
Thanked 111 Times in 103 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It can still be the tunes on the chip. Might just be a bad write error or something. Then again different trucks do really weird things with common/proven tunes. Mine will not start in Eco and it idles 200RPM lower then in the other tunes. Only at idle do the tunes have to be absolutely perfect. If you have one strong or weak injector or an aging HPOP then the tuner will have to continue to mess with the tune till its just right. Sounds like the tuner is working with you, just be patient and let him work his magic.

+ Matt - Star Tiger +
-Bean's: 160/100 (FF Injectors), 2/ 6-POS chips (TW & Beans tunes), Overboost controller, E-Fuel
-BANKs: downpipe, full exhaust, gauges, test pipes, intercooler
-Irate: T-4 kit, IC pipes, 3" Replacement Plenums, BASB Turbo
-Mag-Hytec trans. and pumpkin covers
-6637, CCV, IDM, 6.0 Fan, 49-Federal PCM swap, MAP line Mod
-370 Amp alt., 40k trans cooler, SRP1.1
-twin on-board air w/ 10 gal. tank

Re-pinning '97 Cali PCM to Federal
BigFuel is offline  
post #3 of 3 Old 01-11-2013, 07:10 PM
Carpenoctum's Avatar
Join Date: Nov 2012
Location: Haslett
Posts: 62
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
I have a DP Chip on a 03 7.3 and when it's cold and in a performance setting it increases the hpop pressure till it's warm than it matches the stock pressure. Not sure why either but it makes it noisy
Carpenoctum is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome