95 7.3L No start P1212 & P1211 - Ford Powerstroke Diesel Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old 01-02-2013, 07:13 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
95 7.3L No start P1212 & P1211

Hello, I've creeped this site for awhile and have read many threads. I own a 95 F-350 PSD. Last night as I was driving the CEL came on while on the highway but the truck felt,sounded and drove normally. This morning I went to start the truck and It would not start with a CEL light on after 20-30seconds of cranking.
The truck is chipped (edge) which alowed me to read the codes p1212 and codes p1211.

Details:
Fuel filter changed about 400km ago.
Oil changed at about 2000km ago.
Oil is full
Oil in HPOP is full
Fuel bowl is full of fuel
I tried starting the truck with the ICP disconnected and still nothing.
ICP is dirty, but not oily.
The IPR is tight but the connector seems a little loose but I heard thats normal.
Both batteries are good and the truck is cranking great.

Please help.
MountainHigh00 is offline  
post #2 of 9 Old 01-02-2013, 07:15 AM
ADMIN AND TECH


 
SCUFFY828's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: winston salem north carolina
Posts: 9,314
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
ipr issue probably , need to get a better scanner on the truck and see what oil pressure actually is , and also edge box may not be pulling all code either, do some more diag before buying any parts

SCUFFY828@POWERSTROKE.ORG
ITS STOCK
SCUFFY828 is offline  
post #3 of 9 Old 01-02-2013, 02:17 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Update: I can't get a scanner onto the truck as I dont know anyone with one. I checked the fuel pressure and sits at 10psi then jumps to 40psi while cranking.
Should I try replacing the IPR?
MountainHigh00 is offline  
post #4 of 9 Old 01-02-2013, 03:13 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Can I use an None edge filter IPR on a Edge filter HPOP?
MountainHigh00 is offline  
post #5 of 9 Old 01-03-2013, 04:18 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Try to tighten the tin nut on the back of the IPR before you replace it

1997 F250 7.3 PSD Auto 4x4: All Stock with multiple dents dings and scratches
FurbyPower is offline  
post #6 of 9 Old 01-05-2013, 06:14 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
So I got the IPR out, and its the "edge filter" kind, problem is there is none in the province I live in, and the ford stealership wants $600 for one! I have "no edge filter" IPR from a running truck but will it work?
MountainHigh00 is offline  
post #7 of 9 Old 01-05-2013, 06:37 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Or can I even disassemble the one and reassemble it with the edge filter on it?
MountainHigh00 is offline  
post #8 of 9 Old 01-06-2013, 08:59 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
bump - does anyone have an answer?
MountainHigh00 is offline  
post #9 of 9 Old 01-07-2013, 03:04 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
So I got the right IPR in the truck starts fine, But the oil pressure doesn't build into the normal section til you wait a few minutes, during this time the CEL comes on and the code P1212 comes up, then goes away when the oil pressure "normalizes". The truck seems to drive fine though. but it concerns me that it is doing that. Any ideas from anyone?
MountainHigh00 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome