rough start - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 12-19-2012, 01:34 PM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
rough start

my 95 has unknown mileage (po replaced engine) truck has approx. 290,000. it has of late been hard to start. it will cough, spit, and attempt to start,but wont. after five or six attempts, it will usually start, run at a low idle for a few seconds, then run normal. temps have varied from upper 20's to 70's weird nc weather in december, i have replaced the gpr with the stancor unit. it started fine immediately afterwards for a few days and now back to the same old problem. anybody have any ideas?
rollinblacksmoke is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 12-19-2012, 02:43 PM
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
sounds like you got a faulty relay. you could also have bad wiring or bad glow plugs. what color is the smoke when it sputters?
whitepowerstroke444 is offline  
post #3 of 6 Old 12-19-2012, 05:20 PM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
sorry for the delay. mostly white smoke does have a little black to it sometimes
rollinblacksmoke is offline  
post #4 of 6 Old 12-19-2012, 05:47 PM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i had to replace an injector about 2 yrs. and approx 10000 mi. ago, and the harnesses looked really good then. i have a sneaky "gut" feeling that it is a glow plug issue. how do you test them correctly. and yes i do have a good digital voltmeter.
rollinblacksmoke is offline  
post #5 of 6 Old 12-20-2012, 06:14 AM
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
it could also be your UVCH the connectors often melt and it could be causing a bad glow plug connection pull off the connectors and check them all out for melting and/or damage
whitepowerstroke444 is offline  
post #6 of 6 Old 12-21-2012, 06:56 PM Thread Starter
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
ok, i go out around lunch time today, got down in the 30's last night, mid 40's today and windy. turned key on hear gpr click, wts light goes off wait about 30 sec. more, then attempt to start. it bucks, chugs, tries to fire, but wont. after about 20 tries, still no start. i plug in the heater and leave it for about five hrs. come back home, go out, turn key on let the wts light go off, wait again a few seconds, fires on first try, what's up?
rollinblacksmoke is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome