95 Diesel surging and running rough.. help - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-11-2012, 11:24 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
95 Diesel surging and running rough.. help

Ok.. im new here and new to the powerstroke (but not new to automotive repairs) , so please stick with me.

I bought two weeks ago a 1995 F350 with 240k mls on it.

The Truck was warm , when i bought it and it really runs good.

Problem One:
When you start it up, it badly surges , somewhere between 400 to 900 rpm. it will not straighten out, until you hold the throttle at about 1200 rpm for 5 to 10 seconds and then it runs fine.
As soon you turn it off, and start it again, same thing. It is not tempearture related.

Problem two :
I knew from the PO , the Glowplugs did not work. I changed the relay, tested the system, now the plugs work, but the wts light does not. But i do know, the plugs work... i guess a bad light bulb ?... this did however not fix any of the other issues.

Problem three:
The last several days, the Truck runs rough when first started up and you are past the surge issue. It feels like, it is missing on some cylinders.It also shifts rough, when it does this. after about 10 to 15 minutes, it runs good, and then fine for the rest of the day.

As for some additional info : I drove the truck a little around town and short trip on the interstate.. run fine, as well as when i picked it up.

It does not smoke,white or black at startup and normal driving. If you accelerate hard it smokes black as expected.
when it first runs rough and you stomp on the pedal, you see a little blue/ white smoke, but i would think this is normal, considering the age / mls.

The oil and filter were supposingly changed every 3000mls, fuel filter last month.(so he says).. oil was low, when i checked it and a little black.


The only thing not stock on the Truck is a bully dog programmer with the 6 position switch. PO ran it in position 2 and says it runs fine. i tried different positions and it does not make any difference to the problems mentioned above.

Also, i do not have a scan tool, but am able to do trouble shooting myself, if it does not involve a scanner.

Any help is greatly appreciated
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-12-2012, 09:36 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
a nybody has an idea?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-14-2012, 02:31 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ohmed out all harnesses for injectors and glowplugs as well as them itself.

no issues found so far. turbo looks good too..


Any advice here
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 09-15-2012, 03:25 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Looks like, no one can help here, so i just keep posting some progress:

today i changed all injector o-rings.. seems to runs a little better during startup , but still surges.

everything below the valvecover is in good shape...



what now ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 09-15-2012, 03:56 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2007
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 2,026
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
in regards to the bouncing between 400 - 900 rpms, i had the same problem w/ my 96er years ago, for me, it ended being the ICP sensor.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 09-15-2012, 04:15 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
how do i check the icp sensor?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 09-15-2012, 07:48 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2007
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 2,026
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by dieselsubmariner View Post
how do i check the icp sensor?
disconnect it. if the bouncing continues, it's not the sensor. ICP sensor tells the computer what the oil pressure is for the injectors.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 09-16-2012, 04:40 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i did checked the icp sensor today and it was wet inside the connector. cleaned it out and noticed some difference in the idle.

went ahead and got another sensor.. not new though.. from a friend and now the idle is great..

BUT.. it still surges upon every start up
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 09-16-2012, 05:05 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2007
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 2,026
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by dieselsubmariner View Post
i did checked the icp sensor today and it was wet inside the connector. cleaned it out and noticed some difference in the idle.

went ahead and got another sensor.. not new though.. from a friend and now the idle is great..

BUT.. it still surges upon every start up
it surged a few times after i changed mine.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 09-16-2012, 06:06 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2012
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the surging is not just a few times since i changed it.. its still every time i start it... maybe its the pcm ?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 05:41 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors