Help No start - Ford Powerstroke Diesel Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 Old 08-06-2012, 05:56 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Help No start

hello all my nabor has a 95 powerstroke with very low miles on it. A few months ago he was driving it the truck cutout a few times going down the highway then just shut off and would not restart. I came over to check it out for him check fuel pressure hpop resivor all ok. I noticed the tach did not move when cranking it over so i got a napa cam sensor put it in and fired right up. A few weeks ago it started cutting out again so he went to ford and got a new sensor he put it in and drove it and ran great. came out the next morning and no start. So I came over to check it out. Has two logged codes p0340 and p0344 not sure when they were tripped. Checked all the basics all ok. Put another sensor in still noting. Checked the plug at the cam sensor all ok there 12v 5v ground. With the scaner on it i show 0 rpm when cranking. any ideas please
chrism7508 is offline  
post #2 of 8 Old 08-06-2012, 10:10 AM
BANNED by Kris
 
BigFuel's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Pasadena, CA
Posts: 6,190
Thanks: 51
Thanked 112 Times in 104 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 30 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I realize this isn't very helpful but the codes only point to CPS issue. Pin A should not be more then 10.5 v. use this to trouble shoot:

ECSD - Camshaft Position (CMP) Sensor - 1994-1997 Power Stroke FAQ

+ Matt +
-Bean's: 160/100 (FF Injectors), 2/ 6-POS chips (TW & Beans tunes), Overboost controller, E-Fuel
-BANKs: downpipe, full exhaust, gauges, intercooler
-Irate: T-4 kit, IC pipes, 3" Irate Plenums, BASB Turbo
-Stage II trans.
-Mag-Hytec trans. and pumpkin covers
-6637, CCV, IDM, 6.0 Fan, 49-Federal PCM swap, MAP line Mod
-370 Amp alt., 40k trans cooler, ADRENALINE PUMP
-twin on-board air w/ 10 gal. tank

-Oh, and a 2015 F350 6.7L DRW 4x4

Re-pinning '97 Cali PCM to Federal
BigFuel is offline  
post #3 of 8 Old 08-06-2012, 10:17 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2,373
Thanks: 3
Thanked 12 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 26 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Idm could be toast if no rpms

2008 f250 king ranch ccsb: spartan ndash, s&b cold air intake, 4" turbo back flo pro exhaust, amp research steps, 8" rough country lift (atleast front for now), 24x13" fuel hostages ptm on 38" nitto trail graps.
blacksmoke powerstroke is offline  
post #4 of 8 Old 08-06-2012, 10:21 AM
BANNED by Kris
 
BigFuel's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Pasadena, CA
Posts: 6,190
Thanks: 51
Thanked 112 Times in 104 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 30 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Something is going on if this is the third CPS in a year or so. Could be IDM but PCM controls CPS. I'm kinda thinking a short to ground on the signal wire.

+ Matt +
-Bean's: 160/100 (FF Injectors), 2/ 6-POS chips (TW & Beans tunes), Overboost controller, E-Fuel
-BANKs: downpipe, full exhaust, gauges, intercooler
-Irate: T-4 kit, IC pipes, 3" Irate Plenums, BASB Turbo
-Stage II trans.
-Mag-Hytec trans. and pumpkin covers
-6637, CCV, IDM, 6.0 Fan, 49-Federal PCM swap, MAP line Mod
-370 Amp alt., 40k trans cooler, ADRENALINE PUMP
-twin on-board air w/ 10 gal. tank

-Oh, and a 2015 F350 6.7L DRW 4x4

Re-pinning '97 Cali PCM to Federal
BigFuel is offline  
post #5 of 8 Old 08-06-2012, 10:23 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2,373
Thanks: 3
Thanked 12 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 26 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Tellin you its the idm turns over but no fire?

2008 f250 king ranch ccsb: spartan ndash, s&b cold air intake, 4" turbo back flo pro exhaust, amp research steps, 8" rough country lift (atleast front for now), 24x13" fuel hostages ptm on 38" nitto trail graps.
blacksmoke powerstroke is offline  
post #6 of 8 Old 08-06-2012, 10:47 AM
BANNED by Kris
 
BigFuel's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Pasadena, CA
Posts: 6,190
Thanks: 51
Thanked 112 Times in 104 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 30 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Well... testing the IDM is no easy feat as you need to open it up.

Under the hood open the power distribution box and find relay 2 [IDM relay] & 3 [horn relay] (IDM relay is controlled by the PCM relay [relay 1]). Swap them and try and starting again. Still nothing, get access to the IDM (it's under the driver side wheel well). Access the connector and local the Dark Green wire with the Light Green stripe (connector position 14 on IDM). Back probe it and test for 12v with the key in run. Still nothing, relay (#2) to IDM or wiring between them faulty. Has 12v, on the IDM connector find the Orange or Pink wire/ Yellow stripe (position 24 & 23 on IDM connector) and back probe to test for voltage (stock IDM should be near 115v) with key on. Voltage present? IDM sending voltage to injectors. If not IDM not sending voltage to injectors.

+ Matt +
-Bean's: 160/100 (FF Injectors), 2/ 6-POS chips (TW & Beans tunes), Overboost controller, E-Fuel
-BANKs: downpipe, full exhaust, gauges, intercooler
-Irate: T-4 kit, IC pipes, 3" Irate Plenums, BASB Turbo
-Stage II trans.
-Mag-Hytec trans. and pumpkin covers
-6637, CCV, IDM, 6.0 Fan, 49-Federal PCM swap, MAP line Mod
-370 Amp alt., 40k trans cooler, ADRENALINE PUMP
-twin on-board air w/ 10 gal. tank

-Oh, and a 2015 F350 6.7L DRW 4x4

Re-pinning '97 Cali PCM to Federal

Last edited by BigFuel; 08-06-2012 at 10:51 AM.
BigFuel is offline  
post #7 of 8 Old 08-06-2012, 11:51 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2,373
Thanks: 3
Thanked 12 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 26 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Take idm out shake up and diwn and if liquid sound its toast

2008 f250 king ranch ccsb: spartan ndash, s&b cold air intake, 4" turbo back flo pro exhaust, amp research steps, 8" rough country lift (atleast front for now), 24x13" fuel hostages ptm on 38" nitto trail graps.
blacksmoke powerstroke is offline  
post #8 of 8 Old 08-10-2012, 08:11 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Checked over the wiring at the cam sensor i have a good ground on wire with 12 volts and one with 5 volts. At idm connector #14 have 12 volts. #23 only has 1.33 volts and #24 has nothing. we took an idm out of a 99 truck to try and still no change. How likley is it to have an issue with the gears with only 30,000 mi on the truck.
chrism7508 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome