7.3 powerstroke slow first start - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-03-2012, 05:47 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2012
Location: Western Washington
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
7.3 powerstroke slow first start

Hey all,
I'm sure this has probably been asked multiple times but all discussions I see seem to relate to glow plug issues and cold weather. My truck has been starting hard in the morning or after the truck has sat for about 10 hours or more at a time. Truck starts fine all day long otherwise. The weather is not cold and I've already replaced all the glow plugs and GPR so I can rule that out. I have also checked the HPOP for any exterior oil leaks and found nothing. This issue does not always happen but seems to be getting more frequent. Any help would be greatly appreciated!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-03-2012, 06:16 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2011
Location: Chico, California
Posts: 3,575
Thanks: 17
Thanked 108 Times in 103 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i had the same issue, i replaced all 8 glow plugs and got a stancor GPR and still had hard starts.
my issue ended up being a bad ICP sensor.
pull the wire connector to the ICP and see if there is oil coming through. if there is its time for a new ICP sensor.
i hope this helps!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-03-2012, 06:18 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2011
Location: Chico, California
Posts: 3,575
Thanks: 17
Thanked 108 Times in 103 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Also how long has it been since an oil change/ check oil level?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-03-2012, 07:52 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2012
Location: Western Washington
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the help. I will check that out. The oil was changed about 2500 miles ago and its still full. I have read that I should change the oil in the HPOP but I haven't had a chance to do that yet.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-11-2012, 05:45 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2012
Location: Western Washington
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Well I changed the ICP sensor about a week ago and I haven't had any more issues. Thanks again.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:31 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors