Slow to power up. and temp gauge - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 05-28-2012, 03:57 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: JACKSONVILLE FLORIDA
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Slow to power up. and temp gauge

1997 f350 7.3L 5 speed manual. 339k..motor has new fuel pump and oil pump, and head gasket. Just change the glow plugs this morning. It starts and runs amazing still even at 339k miles. But it takes about 3 miles for it to run good. when i start it in the morning and drive it , it takes 3 miles to "warm up" meaning untill i go those 3 miles i have no power what so ever. can barely make it up the hill by the house. I cant go over 30 mph no matter what gear im in.after the 3 miles it runs like a champ. is this normal? Also my temp gauge quit working any help with that would be apprecatiated thanks
Ericr712 is offline  
post #2 of 6 Old 05-28-2012, 06:18 PM
Banned
 
Join Date: Sep 2008
Location: Fort Bragg, NC/Buff, NY/Midlothian, VA
Posts: 5,630
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
It kinda sounds like your ebpv is sticking. BUT, typically diesels take a minute to warm up. If I start my truck and without driving around I try to brake press, it won't do it. After I drive a few miles, my truck will smoke my 35" mud tires.
85_305 is offline  
post #3 of 6 Old 05-29-2012, 01:43 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Mar 2011
Location: Houston, Tx
Posts: 1,891
Thanks: 4
Thanked 74 Times in 74 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 41 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I'd lean towards EBPV. Let it warm up for a few minutes and then try turning it off and turning it back on and take it for a drive. See if it does it then. Whenever its cold and my EBPV is on I let it warm up for a few minutes then restart the truck and it doesnt activate.
White95f250 is offline  
post #4 of 6 Old 05-29-2012, 02:21 PM
Banned
 
Join Date: Sep 2008
Location: Fort Bragg, NC/Buff, NY/Midlothian, VA
Posts: 5,630
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
It sounds like its sticking though. He's in FL, so I doubt that it shouldbe on period.
85_305 is offline  
post #5 of 6 Old 05-29-2012, 04:15 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Mar 2011
Location: Houston, Tx
Posts: 1,891
Thanks: 4
Thanked 74 Times in 74 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 41 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Oh that's what I get for not checking his info.
White95f250 is offline  
post #6 of 6 Old 06-13-2012, 02:49 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: JACKSONVILLE FLORIDA
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
hey

Hey sorry took so long to get back to you..I checked for the plug at the bottom of the turbo to unplug the ebpv but its seems to not have one..maybe deleted with a new pedistol not sure? but it does seem to run better when i start it..drive for 2 minuets shut it off and restart it ..
Ericr712 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome