1996 7.3 F350. fires off but wont run - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 02-26-2012, 02:57 PM Thread Starter
Member
 
motorhead440's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 81
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
1996 7.3 F350. fires off but wont run

I'm helping my cousin get his 1996 F350 7.3 auto back up and running. It will fire off but only run for one or two seconds then it shuts off.

Changed the fuel filters, blew out the return line, replaced the fuel preheater. There was a lot of sludge when these parts were disassembled and cleaned. Truck started and ran fine after the previous maintenance for only about 20 miles then resumed the original symptoms.

Fuel seems to flow real well through the disconnected return however we havnt checked pressure at the shrader valve. Thinking about replacing the mechanical fuel pump and R&R the valve that switches between the fuel tanks.

Suggestions appreciated.

2005 F250 4x4 CCSB, head studs, CCV mod, new OEM oil/EGR coolers, coolant filter, Rotella T5. EGR disconnected. 150k miles and climbing. [SIGPIC]
motorhead440 is offline  
post #2 of 6 Old 02-26-2012, 03:07 PM
Compression Ignition Addict
 
glovemeister's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 2,052
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Have you dropped your tanks? That garbage is coming from somewhere and that place is usually your tanks. Would appear you have algae in your tanks, and there are products to clear that. I'd drop it before I did that though simply because your injectors are pricey beasts.

glovemeister is offline  
post #3 of 6 Old 02-26-2012, 04:41 PM Thread Starter
Member
 
motorhead440's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 81
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by glovemeister View Post
Have you dropped your tanks? That garbage is coming from somewhere and that place is usually your tanks. Would appear you have algae in your tanks, and there are products to clear that. I'd drop it before I did that though simply because your injectors are pricey beasts.
Interesting. I didn't even think of something as simple as algae. Thanks!!

2005 F250 4x4 CCSB, head studs, CCV mod, new OEM oil/EGR coolers, coolant filter, Rotella T5. EGR disconnected. 150k miles and climbing. [SIGPIC]
motorhead440 is offline  
post #4 of 6 Old 03-01-2012, 06:34 PM
Powerstroke.org Rookie
 
mikehannahs28's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: I live in a desert with the lizzards.
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
My truck is doing the same thing to,it starts and runs for a few then dies,it still drives but the problem is getting worse its getting hard to start up,its getting to where it wont stay running,have you found a problem you were able to fix?i need help with mine,i changed the cps i changed out the fuel filter and did a oil change but got no where with any of that,in fact changing the fuel filter seemed to make the problem worsen to me because after i changed it i couldn't even start the truck at all for a while then it fired up,it cuts out going down the rd to which is something its just starting to do and hasn't done before,any help would be great thanks a bunch
mikehannahs28 is offline  
post #5 of 6 Old 03-01-2012, 06:37 PM
Compression Ignition Addict
 
glovemeister's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 2,052
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by mikehannahs28 View Post
My truck is doing the same thing to,it starts and runs for a few then dies,it still drives but the problem is getting worse its getting hard to start up,its getting to where it wont stay running,have you found a problem you were able to fix?i need help with mine,i changed the cps i changed out the fuel filter and did a oil change but got no where with any of that,in fact changing the fuel filter seemed to make the problem worsen to me because after i changed it i couldn't even start the truck at all for a while then it fired up,it cuts out going down the rd to which is something its just starting to do and hasn't done before,any help would be great thanks a bunch
Did you fill up your filter bowl with fuel when you changed filter? That can cause slow starting as the bowl is rather big to fill with a simple mech pump. So thus lots of cranking unless you prime it.

glovemeister is offline  
post #6 of 6 Old 03-02-2012, 07:33 AM
Powerstroke.org Rookie
 
mikehannahs28's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: I live in a desert with the lizzards.
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Yeah i did prime it up again,i still have trouble with it starting up to,this started before the filter change i thought the filter change would fix the problem but it got me nowhere so im stumped hahaha,it cuts out while i drive sometimes to as if the fuel is shut off then back on,its a quick off and on its not boggy at all when i drive it,it has plenty of power there seems to be no trouble there at all,it sure is driving me nuts hahah
mikehannahs28 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome