P1316 misfire on and off - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 02-25-2012, 07:35 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Location: Springfield, OR
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
P1316 misfire on and off

today my truck threw a check engine light and i noticed a misfire then i tried to pull out onto freeway and then it turned into a massive misfire and couldn't get over 40 but i don't want to rev over 2000 rpms just in case something was really really wrong. so i pulled over to hope it was because of it being cold and wasn't wanting to fire for some reason. After sitting for about 5 min. the light was turning on and off at idle so i then tried pulling back into traffic started misfiring again but not as bad as it was before. drove 9 miles at 60 mph then sat at a traffic light. it stopped misfiring again i took off from light was running just fine for about an 1/8 mile and randomly misfired off and on for 1 1/2 miles then went around a round about and then never misfired till i got home and that was about 10 miles. anyone have an idea. maybe the valve cover plug? don't know the correct name for it.
purpleslug is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 02-25-2012, 07:44 PM
Banned
 
Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
ToMang07 is offline  
post #3 of 6 Old 02-25-2012, 07:55 PM
WNY Biodiesel Co-op
 
greasyF250's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Orchard Park New York
Posts: 887
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
under valve cover harness, valve covers need to come off to check the plug . search this forum for 50 cent mod. while your in there, check the 4 screws on the injector solenoids , make sure there tight. make sure the glow plug and injector connections are good

2000 F250 King Ranch Crew Cab 7.3L LB 4X4 100% home brewed Biodiesel
ZF6 6SPD trans
Zoo Dad Mod
DP F5 Tuner
Wicked Wheel
AFE Intake
4" straight exhaust with 5" tip
Isspro 3 Gauge Pod
285/75/16 Cooper ATP on factory 16's
Banks Big Head
298K
greasyF250 is offline  
post #4 of 6 Old 02-25-2012, 09:38 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Location: Springfield, OR
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
How easy is it to take off valve covers?
purpleslug is offline  
post #5 of 6 Old 02-26-2012, 07:29 PM
WNY Biodiesel Co-op
 
greasyF250's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Orchard Park New York
Posts: 887
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Patience and time, start off by saying a couple swear words and then think. The hardest bolts to get out are the ones in back and along the bottom pass side ,I get these 2 from the wheel well, my truck has a 2 " lift so theres more room to get in there. An assortment of long and short extensions and a swivel will get the job done .It gets easier after you do it once.

2000 F250 King Ranch Crew Cab 7.3L LB 4X4 100% home brewed Biodiesel
ZF6 6SPD trans
Zoo Dad Mod
DP F5 Tuner
Wicked Wheel
AFE Intake
4" straight exhaust with 5" tip
Isspro 3 Gauge Pod
285/75/16 Cooper ATP on factory 16's
Banks Big Head
298K
greasyF250 is offline  
post #6 of 6 Old 03-07-2012, 11:38 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Location: Springfield, OR
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
So found the problems. One the driver side injector harness was broke before and someone that owned the truck before me hot glued it back together so that caused the misfire once it started to come unplugged and also caused the glow plugs not to turn on. I also replaced the starter and now it starts very well!
purpleslug is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome