Rough Idle and Smoke on Startup? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-30-2011, 07:58 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Rough Idle and Smoke on Startup?

This happens every morning before I go to work. I replaced the UVC harness, VC gaskets, pigtails, GPR, Glowplugs, and checked the fuel pressure at the shrader valve (50 to 60 psi). It runs real rough till it gets warm and blue/grey smokes pretty consistantly till the needle comes up off the bottom of the temp gauge. After its warm, it still seems to be running rich, hazing a bit at idle and the MPG's on this thing are retarded. It also seems to randomly fall on its faceand I cant replicate it at any given time. Anybody have any suggestions other than the glow plug system. I'm new to the PSD, so please take it easy. Thanks in advance guys.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-02-2012, 07:33 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Anybody????????
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-03-2012, 10:15 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2011
Location: Sanborn NY
Posts: 463
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
the smoke at start up it normal but the rest i couldnt tell ya
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-03-2012, 07:05 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yea I figured alittle was normal, but it seems kinda excessive. Lets say for example that the motor is wore slap out, why would it run and idle great after its warm. Also, my MPG's are basicly non existent to say the least, like 8mpg mixed driving, I dont tow and I dont dog it. Could I be having injector or HPOP problems?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-24-2012, 08:51 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Anybody else????? Does anybody offer oring kits for the injectors?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-24-2012, 08:52 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Does anyone offer oring kits for the injectors
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-24-2012, 09:15 PM
Member
 

Join Date: Apr 2010
Location: Warrenton,MO
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
you most likely have a weak injector. i have had the same porblem twice now. i have the snap on modis scanner so it was easy to find because all you have to do is cut out a cylinder to find which one is not putting out. so if u can get a hold of a scanner with cylinder or injector cut out you can cut out each cylinder untill you find the one. hope this helps.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-25-2012, 02:40 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ok thanks, I originally used a new soluis snap on scanner we have at work, but i didnt see a cut out test. Ill check around and see if i can find somebody that knows how to use it better than me, or find another scanner, thanks.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-25-2012, 06:12 PM
WNY Biodiesel Co-op
 

Join Date: Mar 2008
Location: Orchard Park New York
Posts: 868
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
What year and how many miles? Sounds like injectors or O rings. Check compression?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-26-2012, 04:14 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2011
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
97, 280,000 miles, 4x4 crew cab.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:48 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors