1997 7.3, Stalls at speed, not cam pos. sen. - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-01-2011, 01:21 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Oct 2011
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
1997 7.3, Stalls at speed, not cam pos. sen.

1997 7.3 Power Stroke Diesel
The problem that I am having is that the truck shuts off while driving. It has always been between 35 to 50 mph. It has happened while on the gas or while coasting.
The dash looks like I just shut the key off except after four or five seconds the check engine light comes on as well as the battery charging symbol.

It will do it once or two or three times in a ten or fifteen period of time then run fine for three or four weeks.

A couple of times it started right up as soon as the truck stopped but typically it takes about ten or fifteen minutes before it will start back up.

It does it on either fuel tank. I have changed the fuel filter, cleaned out the filter housing and the front fuel tank. None of which helped.

I have changed the camshaft position sensor which didnít help either. It also shows rpm on the tach when it is turning over but not starting.

The codes it shows (I read these after the second and third episode (disconnected bat. to clear between episodes).) were:
P0344 (only came up the first time) Continuous camshaft position sensor A circuit intermittent (bank 1 or single sensor)
P0340 (came up both times) continuous camshaft position sensor A circuit (bank 1 or single sensor)
P1211 (came up both times) continuous injector control pressure above/below desired

Thatís about it. Any help would be greatly appreciated.
God bless you all and thank you, Ed
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 10-03-2011, 02:33 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Oct 2011
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I forgot to mention this truck is always pulling a heavy load. I don't know if that would play into this or not. Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:14 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors