97 No Start, Another Ugly One - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-23-2011, 05:17 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2011
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
97 No Start, Another Ugly One

Looking for any insight you all can give me. New guy here. Hi!

74,000 mile truck. One of the rare occasions where I was actually in a vehicle when it died. It was damp, pissing rain actually, and I fired the truck up. It ran for about 20 seconds. I gave it a slight throttle, maybe 1400 rpms and it died and has never started again.

Didn't want to jump to conclusions so we began troubleshooting. WTS light is working. Fuses/relays are good. No codes, well I lie there was an IAT code but I saw the connector fell off. Put it back and no codes. Using a Snap-On Solus. Checked GPR and it was good. Ohmed out harness and it was good on one bank and moved on. I didn't really think it was an issue due to the way it died so I skipped. I know, I know Im just being honest. Oil resevour full and stays full. Tach moving.

Scan while cranking indicates an ICP that slowly climbs to a max of 124 kPa. If my math is right thats like 17 psi. That aint gonna work. Fuel pressure was building up at the schrader to around 20 psi but that may be another issue. It was less than 1 ms when cranking. .42 ms to be exact. I think it should be between 1 and 6? Pulled the ICP connector and it jumped to 16600 kPa, still no start. IPR was loose when I tapped on it I could turn the jam nut a good turn. Tightened and no change in any reading or behavior. No smoke out of tail pipe when cranking. Injector buzz test sounded good with number 7 being slightly louder than the rest. I pretty much ruled out the IDM (which I was sure it was due to the moisture) Passed on the scanner but you know how that goes. I hate throwing parts at it but I don't have the proper tools to deadhead the HPOP and check. Having said that, I am leaning on trying to fab up a test kit or just ordering a IPR and having at it. Any thoughts?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-26-2011, 10:46 AM
Member
 

Join Date: May 2011
Posts: 32
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Just went through with mine...checked everything you did...reluctantly took everyones advice and pulled IDM from truck and it sounded like the ocean inside...put new in and fired right up...about a pint of water inside when I opened it up...great mounting location by ford since water runs right on it when raining or washing! Good luck
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 05:48 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors