2003 f250 6.0 starts dies - starts dies- starts runs fine when warm - Ford Powerstroke Diesel Forum
911 Urgent Situations Emergency Forum , Need Help Fast ? Post Here ! Urgent Topics Only

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-29-2013, 04:57 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2013
Location: Little rock
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
2003 f250 6.0 starts dies - starts dies- starts runs fine when warm

Hey everyone new here! Normally I can do a search but didn't have any luck! I just bought a 2003 f250 king ranch fx4 6.0 164,000 miles. When I bought the truck he told me it had a egr delete kit, new oil cooler, new fcim and new hpop but had no receipts to show. I did confirm it has a IPR delete kit and rebuilt fcim so I don't thank he's lying about it.

My problem is when I go to start it and it's been siting over night or all day it will start right up but die almost a few seconds later I can start it back an it will run a bit longer then die again normally the third time it will stay running and I won't have another problem with it. I have changed oil and filter with rottela t. New motorcraft fuel filters and a new air filter. Also I have tested my ficm and got steady 46 volts.

So I'm kinda stuck I really thought it was the fuel filters but it wasn't any help would be great! Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 10-02-2013, 08:18 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Sep 2013
Location: Saratoga Springs
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Are you using the stock oil filter cap? Or is it a tall aftermarket one?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 10-10-2013, 04:19 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2013
Location: Little rock
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I did have a napa filter cap an filter changed that today with motorcraft cap and filter still haveing problem.??


Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 10-10-2013, 05:32 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Sep 2013
Location: Saratoga Springs
Posts: 96
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Okay I just noticed in your original post you said your FICM has 46 volts? It should around 48-49 volts. Usually when I see them drop to 46 I change them anything less than that can cause a no start condition. With your FICM voltage that low it could very we'll be your problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-13-2014, 12:15 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2014
Location: Riverside county
Posts: 32
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 06-05-2014, 09:42 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2014
Posts: 20
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
I had this same problem and replacing my HPOP fixed it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 06-12-2014, 06:10 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Mar 2014
Posts: 120
Thanks: 2
Thanked 8 Times in 8 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yeah, sounds like a ficm. I have also seen people with so many injectors missing cold, that truck wouldnt run for more than a second. When you turn the key in the on position, the injectors cycle. It should sound loud clean and consistant, if it sounds kinda randomized its usually injectors or ficm. Gotta check ficm when first cranking after a long cold soak. Also, if using the block heater fixes the problem, usually ficm/injectors.
If those are good, id look into base oil pressure/icp

Last edited by Scumbag; 06-12-2014 at 06:21 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:45 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors