4R100 JW valve body and shifting. - Ford Powerstroke Diesel Forum
911 Urgent Situations Emergency Forum , Need Help Fast ? Post Here ! Urgent Topics Only

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-16-2012, 07:56 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2008
Location: Las Vegas
Posts: 871
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 2 reviews
4R100 JW valve body and shifting.

Truck is a 2002 F350 7.3 Auto with 101k miles. Installed a DP F5 tuner and a John wood valve body last night. Got everything running. Topped off the trans and took the truck out for a test drive. As I'm leaving my neighborhood I notice it's not shifting from 1-2. I figure maybe it just has to relearn shifts. Leave the street and get up to about 25 and 3k RPM and still not shifting.

This point I'm worried already so I pull over. I put the trans manually into first and shift to second nice and firm like I remember my old 7.3 with a DP Tuner and JW valve body. A little relief. So I place my tuner in stock setting. No difference. So this morning I completely removed the chip. Still no difference in shifting. There is no shift flare or anything like its slipping. Just never shifts.

Do I have a bad VB? What to do now?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-16-2012, 11:33 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 5,183
Thanks: 4
Thanked 117 Times in 111 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Yea, I'd say you're gonna have to go back in and look at the VB

Make sure it's installed right and manually move the 4 "spools" to be sure everything's free...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-16-2012, 11:54 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2008
Location: Las Vegas
Posts: 871
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Yea I figured that. I will be pulling the pan again this evening. I'm really looking forward to this messy job all over again. Thank you for the response.

I know there is only one way it goes in. What could have gotten stuck that would cause the trans to not shift from 1-2
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:18 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors