Weird Tranny Problem - Ford Powerstroke Diesel Forum
7.3L IDI (Non-Powerstroke) Diesels Technical discussion of topics related to vehicles powered by the 7.3 Liter In-Direct Injection Navistar engines.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 10-06-2008, 05:59 PM Thread Starter
Member
 
International-Harvester91's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Dayton, Ohio
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to International-Harvester91 Send a message via Yahoo to International-Harvester91
Weird Tranny Problem

Hey everyone i am new to the forum, nice to meet you all , I have just purchased a 1991 Ford F250 4x4 with the 7.3 idi for a steal of 1500 dollars with 78k miles, but there is one problem with the truck, the previous owner said that the od off light would blink, i have yet to see it do it, but when the gear selector is in drive it starts off in third gear it doesnt go through the gears, when the gear selector is in 2 it starts in second, but when it is in first it also seems like it starts off in second gear and i have no overdrive, if anyone could give me any info on what it could be it would be greatly appreciated.

ps. i searched for this and i could not find anything on it if there is sorry in advance



Thanks Alot, Jordan

1991 Ford F250 Lariat
Ext. cab. Long Bed
81k original miles
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

True dual exhaust
Pump advanced
Sittin on 33's
7.3 IDI
4x4


1996 Ford Probe GT-ZE
JSPEC KLZE
2.5 24v DOHC V6
2800lb car+225hp=:burnout
True CAI
Magnaflow Cat Back Exhaust
2 10" Kenwood Excelon Subs
1800w Kenwood Mono Amp
International-Harvester91 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 10-07-2008, 09:25 AM
ADMIN AND TECH


 
SCUFFY828's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: winston salem north carolina
Posts: 9,318
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
it is possible to get codes from this vehicle using (eec 4 )setup, may need to try that , does the fluid smell burnt , its very possible to have internal problems here


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

ITS STOCK
SCUFFY828 is offline  
post #3 of 5 Old 10-07-2008, 07:17 PM Thread Starter
Member
 
International-Harvester91's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Dayton, Ohio
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to International-Harvester91 Send a message via Yahoo to International-Harvester91
yeah i need to do that, well i fiured out i have first gear but its starts off in either 2nd or 3rd when it in the od position and my overdrive has kicked in all day today, but i need to shift it from 2nd to drive, i will get the codes read. but the tranny fluid is good doesnt smell burnt and doesnt shift hard, and i put some lucas tranny fix in it and it didnt make a difference (i dont think i needed it but it was worth a try) and the fluid was good before that so i dont think its internal.

Thanks for the help Jordan

1991 Ford F250 Lariat
Ext. cab. Long Bed
81k original miles
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

True dual exhaust
Pump advanced
Sittin on 33's
7.3 IDI
4x4


1996 Ford Probe GT-ZE
JSPEC KLZE
2.5 24v DOHC V6
2800lb car+225hp=:burnout
True CAI
Magnaflow Cat Back Exhaust
2 10" Kenwood Excelon Subs
1800w Kenwood Mono Amp
International-Harvester91 is offline  
post #4 of 5 Old 10-07-2008, 08:30 PM
Emergency Services

 
Join Date: Apr 2008
Location: Beeville, TX
Posts: 1,489
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like the throttle position sensor needs to be adjusted. I have a couple of '94 E350s that have had the same problems in the past. Also a thing to check is whether the plug on the sensor is good. A loose plug will cause this too. The sensor is located on the driver's side of the injection pump, and has three wires going into it.

good luck.

Eli Benson - EMT, Ambulance Mechanic
----------
'08 F350 Dually KR - Spartan'd
'07 F250 CC SB 4x4 XLT - SCT /w Innovative Tunes
4 '09 & '10 E350 6.0l ambulances
1 '08 Duramax 6.6 (LMM) van ambulance
elibenson is offline  
post #5 of 5 Old 10-08-2008, 10:47 AM Thread Starter
Member
 
International-Harvester91's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Dayton, Ohio
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to International-Harvester91 Send a message via Yahoo to International-Harvester91
thanks for the reply but it is a tranny problem because the light started blinking today, i can still drive it all over though but i just need to shift it from 2 to drive


Thanks

1991 Ford F250 Lariat
Ext. cab. Long Bed
81k original miles
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

True dual exhaust
Pump advanced
Sittin on 33's
7.3 IDI
4x4


1996 Ford Probe GT-ZE
JSPEC KLZE
2.5 24v DOHC V6
2800lb car+225hp=:burnout
True CAI
Magnaflow Cat Back Exhaust
2 10" Kenwood Excelon Subs
1800w Kenwood Mono Amp
International-Harvester91 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome