starting issue - Ford Powerstroke Diesel Forum
7.3L IDI (Non-Powerstroke) Diesels Technical discussion of topics related to vehicles powered by the 7.3 Liter In-Direct Injection Navistar engines.

User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 04-25-2011, 07:43 PM Thread Starter Rookie
Join Date: Apr 2011
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
starting issue

just replaced the glow plug relay one of the batteries was the wrong one replaced that has failry new glow plugs fuel filter new injector pump and this thing wont start when the engine is cold it can be 85 outside the thing wont start only way i can get it to start is with starting fluid whcih i know is bad for it but i have no choice it is my daily driver any help would be great thanks
whiskeybent84 is offline  
Sponsored Links
post #2 of 3 Old 05-23-2011, 10:40 AM
blksmk's Avatar
Join Date: Apr 2007
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I am Battling the same problem with one of my trucks on my fleet. My mechanic and i have replaced relays, glow plugs, and the list goes on but my shop mechanic is quite knowledgeable and really understands electrical systems. So after all of the bad electrical parts have been replaced it starts after quite a bit of cranking. Now we are looking into the fuel shut-off solenoid. He thinks that the fuel might be draining back to the tank and taking a long time to fill back up. Oh and it has been our experience that when one battery goes bad that you should replace both. The reason being after a little bit the older of the two will drain the newer one.

Daily Driver
'02 Ford Dually-BHAF

Work Horse
'99 F250-BHAF and flatbed

Play Toy
'06 F250 6.0
Edge Juice
4" straight pipe from turbo back to an 8" tip dumped out the center
AFE Intake
6" FabTech Lift
20" Weld Wheels
33" Nitto Mud Grappler

'01 F650
'01 F450
'97 F350 Pump Truck
'96 F350 4x4
'93 F350
'03 Internatinal 4300 DT466

Last edited by blksmk; 05-23-2011 at 10:44 AM.
blksmk is offline  
post #3 of 3 Old 05-24-2011, 01:24 AM Rookie
bendoverand97007's Avatar
Join Date: Oct 2009
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I agree with blksmk I ran into the battery issue as well!!!!!!!! Be careful cranking on that starter to long I just had to replace mine along with the glow plug relay glow plugs and alternator!!!! Excessive cranking can hurt a lot of things!!!!!
bendoverand97007 is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome