GPR not activating at all... - Ford Powerstroke Diesel Forum
7.3L IDI (Non-Powerstroke) Diesels Technical discussion of topics related to vehicles powered by the 7.3 Liter In-Direct Injection Navistar engines.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 09-16-2010, 05:35 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
GPR not activating at all...

First, the story...

I was driving my '88 F-250 7.3L IDI and it suddenly just quit while I was up in the woods. At first I was thinking fuel delivery but I have fuel to the filter up front w/o any issues. No WTS light and no clicking. So I had the thing towed home. I replaced the relay wiring it exactly as it was but I still get no activation of the relay. I have power to the post at the rear 100% of the time.

What should I look at next? I am not a diesel mechanic (Actually I am FF/paramedic by trade) but this truck has been a project from the beginning so I am learning. I have replaced the GPs about a year ago now and they were working great up until this happend.

Any assistance is greatly appreciated.
Waterlogged is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 09-16-2010, 06:48 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ok so I also want to know if you guys have any ideas on what could cause the engine to die suddenly. I dont believe the GPR/Controller would cause this since the truck was already warm.

When I checked I had fuel to the filter under the hood and when cranked the fuel would squirt out the bleeder valve.

Engine cranks and has great compression. Wont start and I am thinking it is not getting fuel through the injectors... Easy way to check this?

-Adam
Waterlogged is offline  
post #3 of 7 Old 09-16-2010, 06:53 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,896
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 7
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 2 reviews
check fuses??

2008 6.4 f250 lariat 4wd
melmount is offline  
post #4 of 7 Old 09-16-2010, 06:54 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
All the fuses I can find seem to be good.
Waterlogged is offline  
post #5 of 7 Old 09-23-2010, 08:03 AM
Compression Ignition Addict
 
FordGuy100's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Silverton, OR
Posts: 2,492
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
FSV fuel shut off valve. For the motor to run it needs 12v applied to the IP's FSV. When power is taken away the pump stops pumping fuel.

With the hood open, have someone turn the key with your head by the IP. Don't let them start it just turn the key to the "run" position. Youshould hear a click. If not, that's your problem.

-Justin-
1985 Ford F-250 with a 6.9 IDI/T-19 4speed 4x4
Paint, Eagle Alloys, Kelly Safari TSR's, ATS turbo, gauges

2004 Jetta TDI 5 speed
2004 2wd Excursion Limited 6.0. Testing how loyal I am to Ford
1997 Passat B4V TDI. 1 of 80 imported in 97. 50 MPG and a factory 25 gallon fuel tank!
FordGuy100 is offline  
post #6 of 7 Old 09-23-2010, 08:04 AM
Compression Ignition Addict
 
FordGuy100's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Silverton, OR
Posts: 2,492
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
And honestly I don't know which one of the wires is the FSV on the IP you just gotta play with it I guess.

-Justin-
1985 Ford F-250 with a 6.9 IDI/T-19 4speed 4x4
Paint, Eagle Alloys, Kelly Safari TSR's, ATS turbo, gauges

2004 Jetta TDI 5 speed
2004 2wd Excursion Limited 6.0. Testing how loyal I am to Ford
1997 Passat B4V TDI. 1 of 80 imported in 97. 50 MPG and a factory 25 gallon fuel tank!
FordGuy100 is offline  
post #7 of 7 Old 09-23-2010, 09:39 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks I'll check those. One other thing that I seem to have forgotten to post in this thread is that I now dont get any WTS light either (obviously no GPR activation = no WTS light, or at least that is my understanding of what I have been reading.)
Waterlogged is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome