injection pump? - Ford Powerstroke Diesel Forum
7.3L IDI (Non-Powerstroke) Diesels Technical discussion of topics related to vehicles powered by the 7.3 Liter In-Direct Injection Navistar engines.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 03-16-2010, 09:53 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2009
Location: cincinnati
Posts: 28
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
injection pump?

Hey there guys, 94 turbo idi starts up then quickly dies when let off the gas. Cranks for 10 seconds after dies then finally starts back up. cranks hard feels like its not getting fuel. After starts second time, some times it runs great like nothing is wrong at all, other times it bogs and jerks pretty bad and can idle rough. Ive heard that the injection pumps going bad are pretty common dont know best way to diagnose with out wasting money, if its not the real problem.

thanks for the help
nik
nik1994 is offline  
post #2 of 4 Old 03-16-2010, 10:13 AM
Compression Ignition Addict
 
FordGuy100's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Silverton, OR
Posts: 2,492
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Once its running for a couple minutes, is it running good?

Could be as simple as air getting in the lines, a common fix is to buy a return line kit, fixes 90% of hard starting problems like yours.

-Justin-
1985 Ford F-250 with a 6.9 IDI/T-19 4speed 4x4
Paint, Eagle Alloys, Kelly Safari TSR's, ATS turbo, gauges

2004 Jetta TDI 5 speed
2004 2wd Excursion Limited 6.0. Testing how loyal I am to Ford
1997 Passat B4V TDI. 1 of 80 imported in 97. 50 MPG and a factory 25 gallon fuel tank!
FordGuy100 is offline  
post #3 of 4 Old 03-16-2010, 12:22 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2009
Location: cincinnati
Posts: 28
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
today it started up just fine, and idled fine in drive way, once on the road for the first mile or two, it ran like ****. Throttle felt like it was sticking, when you accelerated didnt notice much, but when let off gas truck jerks really bad. did the same thing yesterday when i drove it, but also expierenced the starting problems i mentioned before. Again started right up today first go, but drove like **** for a couple minutes. After the first mile or so, everything seemes to be normal. also Have noticed a whine when i start it up some times, only on the first start of the day. after you rev it up whine goes away, but when rpms drop back down whine comes back for a few seconds.

I dont know if the two are related, but trying to give as much imput as i have.
nik1994 is offline  
post #4 of 4 Old 03-19-2010, 07:36 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2009
Location: cincinnati
Posts: 28
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
hey justin,
i think you might be right on a leak in the return lines, i could hear some pressure coming out of one yesterday. The truck sat for almost 2 days and now it wont start. im guessing all the pressure and fuel has drained out of return lines, is that a logical reason why it wont start?

thanks
nik
nik1994 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome