Start Issues - Ford Powerstroke Diesel Forum
7.3L IDI (Non-Powerstroke) Diesels Technical discussion of topics related to vehicles powered by the 7.3 Liter In-Direct Injection Navistar engines.

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-19-2010, 01:36 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Start Issues

My truck started clicking when I turning the ignition on. I replaced the solenoid on the fender panel and that didnt fix it. Then I replaced the starter. The truck started, I took it around the block, got home, turned it off, tried to restart it, and it clicked again. Then I turned it off and on letting it click several times and the third time, it turned over. Its almost like when there is corrosion or a loose battery terminal, BUT, in that case the fan, radio, etc. also goes dead. In my case, they keep working. I guess the good news is that I wont have to worry about replacing the starter anytime soon! Any ideas of what this might me? If it was the switch in the steering column, I wouldn't hear the click up front, right?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-19-2010, 01:39 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2008
Location: Oklahoma City
Posts: 1,671
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to troid123
Have you load tested your batteries?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-19-2010, 01:43 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I did take the batteries to Advance Auto Parts and they ran a diagnostic which said that both batteries were fine.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 02-19-2010, 05:36 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2009
Location: Arizona
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via MSN to Ranch_Ford
I assume this is a diesel truck with were you are posting, but if it's clicking multiple times when you put the truck to the on position it means you have multiple burnt out glowplugs. My truck has two dead glowplugs right now and if I turn the key on it still goes through the wait to start cycle and when the wait to start light shuts off I can hear a series of clicks. So Dead glow plugs or glow plug relay solenoid problem. If your wait to start light blinks while cycling I believe it means 3 or more are dead and it doesn't actually cycle your glowplugs. (I had this going on when I originally bought the truck. 6 dead glow plugs after I tested them.)

Hope this helps!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 02-20-2010, 08:22 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2010
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Actually, it is only 1 click. Sorry, I think I confused it all but I actually bumped the key forward and back 3 times making it click three times. Then, the starter engaged on the last one. It's really odd. As far as glow plugs, I replaced them several years ago. I'm really fortunate because this truck fires really fast no matter how cold it is outside. (Over 300,000 miles on it!)
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:48 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors