Odd turbo noise at cold start - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.7 Motor Problems 6.7 Motor Problems

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 11-02-2011, 08:26 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
05_PSD_Erik's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Mercer County WV
Posts: 2,988
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Odd turbo noise at cold start

Dads 6.7 makes a weird "siren" like sound when first started for the day. Like after sitting overnight, it does it for like the first 10 minutes. It is RPM dependent (told dad to avoid driving it until noise clears up after a little idle time) it sounds like the turbo is the source of the noise. I will post a vid in the morning. Thanks guys!

2009 Subaru WRX Premium
Type RS BOV
CAI
Muffler Delete



Had to park it with some real diesel muscle....
05_PSD_Erik is offline  
post #2 of 4 Old 11-03-2011, 06:09 AM
Powerstroke.org Rookie
 
04f350guy's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Mine does this too, sounds like a reverse alarm or something usually lasts about a minute or two. Almost like its bleeding off boost pressure in small increments when cold, noisey wastegate maybe?? It you poke your head under the side of the truck when its doing it it almost sounds like its coming from the fuel filter area so who knows? Of course it wont ever do it warm so its hard to show the dealer. Let me know if find anything out.
04f350guy is offline  
post #3 of 4 Old 11-03-2011, 06:37 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
05_PSD_Erik's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Mercer County WV
Posts: 2,988
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
After posting this from my phone last night, I found another thread about this noise. It is not unusual and is believed to be a valve or something associated with the EGR system.

Loud noise in the morning?

2009 Subaru WRX Premium
Type RS BOV
CAI
Muffler Delete



Had to park it with some real diesel muscle....
05_PSD_Erik is offline  
post #4 of 4 Old 11-08-2011, 04:55 AM
Powerstroke.org Rookie
 
jessej's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
my 2011 does the same thing. I travel alot on hunting trips, and ive found that in colder weather it is alot louder. im concerned about it but its always warm and quiet at the dealer. already got 39000 miles on mine. On another note, Ive got a squeak in my dash somewhere around my steering column. Up or down pressure on the steering wheel makes it stop for a few minutes. It sounds about like a styrofoam cup squeaking in a cup holder. DRIVES ME INSANE. its also inconsistent, so ive not been able to get it to occur while at the dealer. Anyone else have this problem?
jessej is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome