08 f450 quit running during regen mode - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.4L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-26-2008, 12:08 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2007
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
08 f450 quit running during regen mode

I have an 08 450 with 78,000km. I've been told by ford to not shut the vehicle off if it is in regen mode. I've followed their instructions and have had few running related issues. Today I left it running as it was in regen mode and when I returned the truck was not running. Some how it stalled out at some point and now will not start at all. I pulled the engine codes, cleared codes and all coded again. Codes are P0101, p179a, p0670, p0488, p0684, p0691, p0091, p0003, p1000. Stranded, frustrated and looking for assistance.
Thanks for your time
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 10-26-2008, 12:19 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2007
Posts: 2,383
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
does ford not warranty a tow to the dealership? 78km isnt that many miles, well below 100k miles....unless different warranty elsewhere
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-04-2008, 11:05 AM
Banned
 

Join Date: Jan 2008
Posts: 85
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
All the codes I can find definitions of are pointing towards ECM failure.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-04-2008, 11:42 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2007
Location: Longwood, FL
Posts: 3,323
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to Barchetta
Quote:
Originally Posted by got ford View Post
I have an 08 450 with 78,000km. I've been told by ford to not shut the vehicle off if it is in regen mode. I've followed their instructions and have had few running related issues. Today I left it running as it was in regen mode and when I returned the truck was not running. Some how it stalled out at some point and now will not start at all. I pulled the engine codes, cleared codes and all coded again. Codes are P0101, p179a, p0670, p0488, p0684, p0691, p0091, p0003, p1000. Stranded, frustrated and looking for assistance.
Thanks for your time

Rather interesting advise from your dealer to not shut it off during regen. Every dealer/tech I have talked to has said there is no harm in shutting off the engine during regen.

Any more news on the issues you are having?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-20-2009, 07:40 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Jul 2009
Posts: 139
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
HELP

I have an 09 6.4l with a bully dog triple g tuner. Well before I put the tuner on I was having trouble with my regen process. Well after putting the tuner on and about 1k miles my regen kicked on and then said failed, stop truck safely and shut down (this is great at 65 mph on a 4 lane hwy in traffic, real F'in safe). The truck wouldn't power on but wouldnt do anything as far as turning the engine over. Does anyone know what the hell happened?

Right now the truck is at ford with no engine codes and nothing more than my story to explain it to them as. By the time the tow truck dropped it off at the dealer it would start back up just fine.

Anyone had this happen? If so it this a ford problem with this whole regen process or something to do with the tuner???

Thank for the help.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 07-20-2009, 01:59 PM
Premium Member
 

Join Date: Apr 2009
Location: Arlington, TX
Posts: 129
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
I had the same thing happen to me as well. It put out some back pressure codes but I think that when it went into regen that the filter got to hot and shut the truck off. After I got it to the dealer about 1 hour later it started right up. I got a used SCT but no filter delet (Im gessing I didnt give him enought money???????) and still getting code U0100. I'm looking into buying a spartan with cat/filter delet pipe to see if I can stop the codes.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 07-20-2009, 03:26 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Jul 2009
Posts: 139
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Coffaro View Post
I had the same thing happen to me as well. It put out some back pressure codes but I think that when it went into regen that the filter got to hot and shut the truck off. After I got it to the dealer about 1 hour later it started right up. I got a used SCT but no filter delet (Im gessing I didnt give him enought money???????) and still getting code U0100. I'm looking into buying a spartan with cat/filter delet pipe to see if I can stop the codes.
Thanks for the reply Coffaro

Yeah mine started after about an hr, but the only code I had was 2002 (which is the filter is below threshold) I have no other codes

I heard back from ford who wanted to void my warranty due to the airaid filter/intake, they have since changed their tune once I called and told them to not touch my truck I would take it else where (they were supposedly working on some big price list that it was going to cost me???) after telling them I had contacted airaid they then changed to oh well do you have the stock set up? if so bring it by and we can do it all under warranty. So this doesnt sound to me like there is anything wrong with the intake they just wanted to point the finger at something they know they have a problem with.

Last edited by tlb017; 07-20-2009 at 03:31 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 07-20-2009, 06:04 PM
Premium Member
 

Join Date: Apr 2009
Location: Arlington, TX
Posts: 129
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
The place I bought my truck paied ford to put the factory intake back on (almost 900.00) and I'm still getting codes. I havent found a good dealership in the DFW are yet. Ever time I take my truck in as soon as they see the ext or intake they say its going to cost me becouse the aftermarket voided my wany.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 07-21-2009, 07:15 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Posts: 244
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The truck will NOT regen at idle, must be moving. If you arrive at your destination while a regen is in progress then leaving it idling is probably the worst thing you can do.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 07-21-2009, 07:43 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2009
Location: Springfield, Ohio
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I shut mine down on regen all the time. Seems I can drive all day and 1/4 mile from my driveway it starts cleaning.............
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:48 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors