6.4 engine miss - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.4L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Like Tree1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-21-2012, 03:13 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2012
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
6.4 engine miss

Anyone experience their 6.4 miss most noticeable at idle. Like every fifteen to twenty seconds It drops 40-50 Rpm's for a split second. I changed fuel filters been running diesel Kleen through it. DPF deleted egr still functions. 118k on the clock. It seems to be idling rough all around like vibrates and rattles things inside the cab somewhat. If you have a drink in the cup holder it leaves little ripples in it. ???


Sent from my iPhone using AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-21-2012, 03:31 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2008
Location: Temple, TX
Posts: 219
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
you could have an injector going out. do you have any way of looking at the short term fuel trims of the injectors?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-21-2012, 03:39 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2012
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No I'm not exactly sure what you mean? I have a race evolution. It threw a over boost code the other day but that's it. It still runs strong just has that miss its starting to make me nervous.


Sent from my iPhone using AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-21-2012, 03:48 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2012
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The injectors in the 6.4 don't use engine oil like the 6.0 does if I'm not mistaken to fire do they? Thanks for the help.


Sent from my iPhone using AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-21-2012, 03:59 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2008
Location: Temple, TX
Posts: 219
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
the only scanner i know of to check the fuel trim is the ids at a ford dealership. 6.4 is high pressure common rail. so no oil to fire the injectors.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 11-21-2012, 04:00 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2008
Location: Temple, TX
Posts: 219
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
do you hear a ticking noise when it is missing?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 11-21-2012, 04:05 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2012
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No ticking it just misses. Like its going to die for a split second and shakes the truck just a bit like you can hear and feel it. I thought maybe egr valve was stuck or sticking. I pulled that black plastic cover off the egr valve and was able to push the shaft down and it comes back up.


Sent from my iPhone using AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 05-01-2014, 07:21 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2014
Location: Spokane, WA
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Did you ever figure this out? I am new to this site. I have the same truck with same setup. I am also having the same problem. I am leaning toward bad egr valve. I was curious as to what you found wrong. Thanks in advance.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 05-03-2014, 06:06 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2014
Location: Spokane, WA
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Never mind, mine was just a dirty MAF sensor, all better now. I knew I over oiled the air filter.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 06-08-2014, 06:24 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2014
Location: Spokane, WA
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Ok I retract my previous statement. My problem continues, only at idle when the A/C cycles. If a/c is off it does not miss. Anyone have ideas? I realize this thread is really old and will start a new one if no response.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:29 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors