Fuel Rail Pressure - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.4L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-18-2012, 06:52 AM
Member
 

Join Date: Jan 2011
Location: Columbia, MD
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Fuel Rail Pressure

I have a spartan. I was running the 210TP tune for a while and just switched to the 275LL. I don't think it has anything to with a potential problem, but figured I'd post it just as well.

Anyway, up until this point, I've had no problems. I have 15k+ miles running the spartan (DPF/CAT off, AFE CAI). I've run just about all the tunes to see what I like. I always monitor using the DD.

Anyway, lately the FRP has been acting up. The alarm as gone off (briefly) three or four times. Usually during the first 5mins of the drive. I have never had this before. The FRP's are bouncing all over the place at the time. I use DieselKleen with every fill up. I fear is the HPFP. Is there any simple stuff I can do? I plan on changing the fuel filters. They were last changed by Ford about 13k ago.

55k miles total.

I plan on pulling the DD logs and seeing what they look like. Will post up here when I get a chance.

Any thoughts are welcome.

Thanks,
Chris

Last edited by cmalinowski; 07-18-2012 at 06:55 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-18-2012, 05:34 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2009
Location: northeast Iowa
Posts: 849
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
recently change fuel filters, could you have some air in the system?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-19-2012, 04:10 AM
Member
 

Join Date: Jan 2011
Location: Columbia, MD
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by countryraised View Post
recently change fuel filters, could you have some air in the system?
Haven't changed them yet. I will change them shortly. That should drain the fuel out of the line in case there is any water there too I suppose.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-19-2012, 02:40 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2012
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Mine has been in the shop this week and they were able to reprogram the computer.I was getting p0088 fuel rail pressure too high. Thought for sure I was looking at a hpfp replacement. I have 119xxx miles
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-20-2012, 05:04 AM
Member
 

Join Date: Jan 2011
Location: Columbia, MD
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by woodpro View Post
Mine has been in the shop this week and they were able to reprogram the computer.I was getting p0088 fuel rail pressure too high. Thought for sure I was looking at a hpfp replacement. I have 119xxx miles
Ugh, I haven't gotten a code yet. Let's hope that waits for 119k miles at least
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 07-20-2012, 06:56 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2012
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by cmalinowski View Post
Ugh, I haven't gotten a code yet. Let's hope that waits for 119k miles at least
I have the mini maxx so I could pull and clear the code. My engine would go into limp mode before the CEL came on.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 07-24-2012, 04:46 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2012
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have an 08 with 164,000 miles. Same problem. I have the SCT Livewire, DPF Del, S&B air intake. I had it on extreme for 2 years-no problems. All of the sudden it started going into protective mode as described above and throwing th P0088. I reprogramed to tow setting and it stopped for the most part. But instead of going into protective mode it would choke out when you gave it too much pedal. The P0088 stayed on but never died like before.

Now I cleared the DTC codes but the truck has started blowing white smoke out of the exhaust.

I'm stumped...
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:20 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors