CEL & Limp Mode - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.4L Problems Forum Having Trouble? Post here

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-07-2009, 07:23 PM
Member
 

Join Date: May 2008
Location: Porter, Texas
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to PreciseMechanical
CEL & Limp Mode

I have a 2008 F350 with 83,000 miles on it. I have a Magnaflow 4" exhaust, and Diablo Sport tuner. I had been driving for around 40 miles and slowed to make a right turn, when I turn and throttled up the truck stumbled, I saw the the CEL had come on! I could not get the truck above 1700 RPMs. I then realized the truck was in Limp Mode, stopped and checked all fluids, and everything we could. No Change! I went as far as dropping the DPF off, but no help! Checked the fuel filters with no help! Had to limp it on in to home. Left the truck sit overnight, and tried it the next morning! The next morning the truck ran perfect for around 30 miles, then dropped into Limp Mode again! Got any suggestions? I pulled the tuner off to see if this would help, but you good!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-07-2009, 07:25 PM
Almostdunfukinwidit


 

Join Date: Nov 2006
Location: Trempealeau, WI
Posts: 30,996
Thanks: 108
Thanked 90 Times in 84 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to Dave
Get rid of the diablo tuner. Take it in for warranty. When you get it back get a spartan or sct and delete the dpf
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-08-2009, 07:38 PM
Emergency Services

 

Join Date: Apr 2008
Location: Beeville, TX
Posts: 1,489
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
^^^ what he said.

Most likely you have clogged your DPF beyond all recognition. The dealership is probably going to have a cow. Claim ignorance. They may be able to detect that it was programmed with the diablosport, if they can, you are hosed. They'll probably void your warranty. Then they will try and get you to pay some outrageous amount for a new DPF, and you should tell them to keep it. Then you can spend a lot less for a DPF delete kit from Spartan or SCT, and be much happier for it.

Best case scenario is that they replace your DPF, and you don't get your warranty voided. If that is the case, it will still be best that you get rid of the Diablosport, and get some custom tuning with a DPF delete. Save the DPF for any future dealership visits.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 09-08-2009, 07:52 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Location: Texas
Posts: 641
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to younggun55
Quote:
Originally Posted by PreciseMechanical View Post
I have a 2008 F350 with 83,000 miles on it. I have a Magnaflow 4" exhaust, and Diablo Sport tuner. I had been driving for around 40 miles and slowed to make a right turn, when I turn and throttled up the truck stumbled, I saw the the CEL had come on! I could not get the truck above 1700 RPMs. I then realized the truck was in Limp Mode, stopped and checked all fluids, and everything we could. No Change! I went as far as dropping the DPF off, but no help! Checked the fuel filters with no help! Had to limp it on in to home. Left the truck sit overnight, and tried it the next morning! The next morning the truck ran perfect for around 30 miles, then dropped into Limp Mode again! Got any suggestions? I pulled the tuner off to see if this would help, but you good!
Have you pulled your codes yet?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 09-09-2009, 06:54 AM
Member
 

Join Date: May 2008
Location: Porter, Texas
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to PreciseMechanical
Put the scope on it and the CEL was on, but read to have No codes! I checked it with the tuner diagnostics and got the same showing no code!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 09-09-2009, 07:53 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2008
Location: Houston, TX
Posts: 1,211
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by PreciseMechanical View Post
Put the scope on it and the CEL was on, but read to have No codes! I checked it with the tuner diagnostics and got the same showing no code!

by "the scope" do you mean an oscilliscope? That won't work on the new trucks. Your diablosport tuner should be able to give you codes though.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 09-09-2009, 11:00 AM
Member
 

Join Date: May 2008
Location: Porter, Texas
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to PreciseMechanical
Sorry about that! What I meant was code scanner! I tried using a scanner and my Diablo tuner, and both read that there were no codes, but the CEL was still on!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 09-18-2009, 05:17 PM
Member
 

Join Date: May 2008
Location: Porter, Texas
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to PreciseMechanical
CEL & Limp Mode

Well guys,

The dealer says that I have a short in the main wiring harness, that caused my high pressure pump to go out, along with 2 injectors! They have had the truck 1-1/2 weeks and I got it back yesterday! Headed out this morning and got around 100 miles, and the truck did the same routine, started missing and got the CEL, along with Limp Mode! Back to the dealer, not sure what to do now!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 10-13-2009, 06:44 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2009
Location: westville indiana
Posts: 921
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to cj performance
atleast they didnt void your warrenty right
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:17 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors