Low Boost - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.4L Performance Parts Discussion What has or has not worked for you?

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-20-2009, 11:23 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2007
Location: Cheyenne WY (Currently)
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Low Boost

I am not sure what the deal is so here it is. I tuned my truck to stock and updated my livewire to the latest tune revision and firmware. I loaded my new custom tune and reprogrammed the truck. I now run hot and smokey with a max of 30psi at full lock up. Its been a while since i drove it like i stole it but i was getting 40+psi. I talked to sct and they recommended reloading the tune revision and firmware. I did that and still the same thing. I then went back to stock and took the truck to ford. They told me that i was getting 32psi stock and that is the correct boost. They said the reason for lack of power was my air filter was dirty. Indicator shows half way to red. So they said lack of maintenance and charged me a 150.00 diag fee. I cant get the factory boost gauge to even read 30psi. Any suggestions on what to do or what the problem is?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 06-21-2009, 01:25 PM
Powerstroke.org Sponsor



 

Join Date: Dec 2008
Location: Georgia
Posts: 8,722
Thanks: 3
Thanked 8 Times in 7 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I would put it to stock and keep there for a few days and see what happens. I had something similar happen when my EGR had a sensor go bad. My truck slowly lost boost with limp mode. It got to where I couldn't even get the truck over 50 mph. Have you installed EGR block off plates by any chance without the EGR valve being shut off without tuning?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 06-21-2009, 06:17 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2007
Location: Cheyenne WY (Currently)
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have no egr modifications at all. I know a guy with a smoke machine and he wants to hook it up to see if i have a boost leak. I have been stock for a few days now and it isnt getting worse yet.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 06-21-2009, 06:24 PM
wriott
Guest
 
Posts: n/a
i would start looking for boost leaks and exhaust leaks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 06-21-2009, 06:48 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2007
Location: Cheyenne WY (Currently)
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I had my wife put the truck in drive and put a load on the truck to build about 15-20psi. Something doesnt sound right around the driver side egr cooler. Its hard to tell. I have never noticed the sound before but have also never loaded the truck and listened under the hood. It sounds like a boost leak. Ford says replace my factory air filter and everything will be ok. Can anyone else hear a distinctive hiss around the driverside egr cooler? I am going nuts trying to think what it might be. Any ideas on where the leak might be on the exhaust side?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 06-21-2009, 06:50 PM
wriott
Guest
 
Posts: n/a
ehaust leaks could be anywhere from the manifolds to the turbo. most common are the up pipes
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 06-21-2009, 07:06 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2007
Location: Cheyenne WY (Currently)
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
How do i convince the ford dealer to check for a boost leak? Should i buy a new filter from them and then have them recheck the truck? They said they would refund my money for the diag fee if I could prove to them that my boost was low. I havent been stock in a long time but i seem to remember the boost gauge showing more than 30psi.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 06-22-2009, 04:35 AM
wriott
Guest
 
Posts: n/a
EDIT: oops. forgot it was a 6.4L
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:29 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors