lope idle problem..... - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.4L Performance Parts Discussion What has or has not worked for you?

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 Old 11-22-2010, 07:14 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
KTMotoRider1's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 270
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
lope idle problem.....

Hey guys I went out to my truck today and started it up and after it idled for about a minute it started to lope slightly once it entered high idle mode.. I then bliped the throttle to drop it out of high idle and it stoped and then started again while it was idling normally. It revs up smoothly and everything...it was running the spartan 275 tune, its pouring rain and about 40 degrees outside. do you think this might have anything to do with it? Im changing to a non-race tune to see if that helps. any thoughts??

Ford F250 6.4 CC/SB, Spartan 350 w/TCM, Mag-Hytec deep pan, Flo-Pro 5 inch Exhaust, AFE stage 2 with ProDRy, 2.5 Readylift, ZEX Nitrous single stage, BD CAC pipe, ATS 5-star converter, elite egr delete/wastegate, ts mp-8 stacked, Procomp traction bars, locker, CFM plenum, ARP studs. Innovative tunes and Suncoast on the way!
KTMotoRider1 is offline  
post #2 of 8 Old 11-22-2010, 10:05 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
KTMotoRider1's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 270
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
no one????

Ford F250 6.4 CC/SB, Spartan 350 w/TCM, Mag-Hytec deep pan, Flo-Pro 5 inch Exhaust, AFE stage 2 with ProDRy, 2.5 Readylift, ZEX Nitrous single stage, BD CAC pipe, ATS 5-star converter, elite egr delete/wastegate, ts mp-8 stacked, Procomp traction bars, locker, CFM plenum, ARP studs. Innovative tunes and Suncoast on the way!
KTMotoRider1 is offline  
post #3 of 8 Old 11-29-2010, 05:38 AM
Compression Ignition Addict
 
sjl2725's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Branson, Missouri
Posts: 329
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Did you find out anything about this? Same thing happened to me Friday night. It was in the upper 30's here. No rain.
sjl2725 is offline  
post #4 of 8 Old 11-29-2010, 06:42 AM
Compression Ignition Addict
 
sjl2725's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Branson, Missouri
Posts: 329
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
sjl2725 is offline  
post #5 of 8 Old 11-29-2010, 10:17 AM
Compression Ignition Addict


 
08stroker250's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Georgia
Posts: 8,819
Thanks: 5
Thanked 17 Times in 16 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Probably rail pressure surge at idle during cold weather. Nothing to be concerned about.

Jeff Dodd
spartan_jeff12@yahoo.com

2012 Ford F-250 Lariat CC/SB

Mods - Spartan tuned via laptop, 4" AFE stainless exhaust system, 2.5" PMF BMC leveling spacers, 3" PMF lift blocks, Fox Racing 2.0 shocks, Recon smoked mirror & cab lights
08stroker250 is offline  
post #6 of 8 Old 11-30-2010, 09:50 PM
Compression Ignition Addict
 
foursixtysix's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 162
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to foursixtysix
I run the 275 and think I've been having the same thing with my truck. Sometimes it idles smooth and normal, other times it will randomly lope for a second, and a couple times at idle it has kept a small lope. I can hear it, and tell the truck is rocking side to side when it happens. Looked it up on this forum and spartans and haven't seen that is anything to be concerned with. I have been meaning to reload the tune but haven't got around to it.

Say, you're not having a different turbo sound are you? I'm also having like a turbo shutter in 3rd gear around 20-30 psi. It kinda sounds like the turbos are bouncing off a rev limiter yet they continue to bulid boost No power loss or anything and I'm pretty sure my foots not bouncing on the petal. Its also intermittent like the lope.


2008 XLT F-450 4x4 22.5" Alcoa Classics Spartan Tuned 275 aFe intake with Pro Guard 7 4" DOC/DPF delete 5" delete back Emergency/fire engine air horn with Viar compressor Recon LED's all around AMP Research Power Steps 10% Tint Red LED underbody lights Cobra 29 Nightwatch
foursixtysix is offline  
post #7 of 8 Old 12-01-2010, 04:27 AM
Compression Ignition Addict
 
sjl2725's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Branson, Missouri
Posts: 329
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Not the OP here, and I only run 250hp tune, but I don't think I have the turbo issues you are referring to. But yeah, sometimes the idle does the lope thing, sometimes it doesn't. My truck has just been running like $hit all together lately. Maybe its winter fuel, or something. I was towing my trailer over the weekend, which is less than 5K lbs, and it seemed like I really had to stand on the long skinny pedal to get it to move. ...and my shifting is all over the place.... I think I need to re-load the tune too. Actually, I need to do the whole V2 upgrade thing and tune update, but.... that whole motivation thing...
sjl2725 is offline  
post #8 of 8 Old 12-01-2010, 08:45 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
ran the sp 250 tune for 2 yrs and it did this all the time when in high idle. it didn't give me any trouble, but sounded like crap. i recently purchased the kem 345 tune and the loping is gone, idles nice and smooth now.

08 f350 fx4 cc, 4.5 carli coilover suspension sys, 37'' toyo open country mt's on 22'' kmc badlands, fabtech traction bars, amp power steps, retro-solutions 55w/6000k hids, paramount grill, s&b cai, powerstroker67 cat/dpf del & 4" down pipe, magnaflow 5" exhaust, dashdaq w/spartan tunes & kem 345 tune.
venom is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome