problem when tq. converter lock - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.4L Performance Parts Discussion What has or has not worked for you?

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-17-2010, 11:24 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2010
Posts: 306
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
problem when tq. converter lock

Today coming home from work, I turned onto the interstate as usual at about half throttle. Shifting was flawless going thru all gears and then my tq. converter locked @45 like it's supposed to. I went to get on it a little to pass a semi and I had no power from 45-roughly 60mph. Once I got to about 60, everything is good again. So, I thought it might be a fluke, but it did it again...no power when converter locked at 45-55mph. I floored when I got a chance from a stop and it hauled a$$ like usual. WTF is going on? My mods are in my sig. I have my sd card out of the mini maxx right now, but I don't see how this would affect anything. It's only sluggish when tq. converter is locked under a load @ low rpms.
__________________
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-17-2010, 12:00 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Posts: 270
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Is there literally no power?? or is it just because the rpms are so low? I know my truck doesnt really start pulling hard till about 1400rpms when shes locked in the spartan 275.
I know that some of the enhanced spartan tunes that are a lower on power like the 150hp setting lock up at about 45 like the race tunes and drop the rpms to about 1250 and the engine just doesnt have the torque when its spinning that low on that tune..its kinda annoying cause you get into the throttle abit and it doesnt move much and then it will downshift and take off..sounds to me like it might have something to do with the tune...like that particular setting on your H&S doesnt make much low end torque..try turning the power up more and see if thats better. I know it sounds kinda dumb but im just trying to eliminate a possibility so if you have a problem with your truck or something we can help you figure it out
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-17-2010, 12:48 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2010
Posts: 306
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
When I was having this problem, I tried everything from no power to Hot tune(this is Hot damn tune setting).

I put the SD card back in the mini maxx and that's is all I did. Started it back up and it seems to be working again. I even went to exactly 45 so I was right on lock up and the it pulled hard again. I guess it needs the SD card in there.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-17-2010, 12:57 PM
Super Moderator

 

Join Date: Jul 2008
Location: Orangevale, CA
Posts: 10,844
Thanks: 4
Thanked 45 Times in 41 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What info does the SD card hold? Perhaps the MM has to read that info? Just a guess.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-18-2010, 02:55 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Posts: 270
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
glad you got it figured out
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 11-29-2010, 08:15 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2010
Posts: 306
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The 'spongy' throttle feel came back today once the tq. converter is locked. I can floor it and it has the power off of the line, then once it locks...no power at all. I tried using 'no power' for some time to see if it made a difference, nope. Anybody have ideas? I thought it was the fact I didn't have the SD memory card in before, but it's doing it again w/ it in now...

Diagnostics: I watched all parameters when I would get on the throttle once tq. converter is locked...EGT's will go up gradually(not fast), coolant and trans temp stay within desired temps, but the boost doesn't go up at all(maybe slightly).
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 11-29-2010, 09:01 PM
Powerstroke.org Sponsor



 

Join Date: Dec 2008
Location: Georgia
Posts: 8,610
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
You may have a boost leak....

Have you watched RPM's when this is happening? If RPM's are shooting up, boost is slow to rise, and a loss of power...you may have a shot converter.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 11-29-2010, 09:32 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2010
Posts: 306
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I know we've been talking on the other thread, but if I recall correctly jeff...the rpms are not shooting up.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 11-30-2010, 07:04 AM
Member
 

Join Date: Mar 2008
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
If you have an H&S tuner, what is the TC lock up set at? I would load the stock program back in, then reload you H&S program.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 11-30-2010, 09:00 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2010
Posts: 306
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
my lock up is set @ 45mph
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:50 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors