Torque tube or not? - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.4L Performance Parts Discussion What has or has not worked for you?

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-09-2010, 05:13 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2009
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Torque tube or not?

I have been running my truck with the AFE Stage 2 without the torque tube for about 16 months. The reason I didn't put the tube on at the time is because people were having trouble with it throwing codes. I haven't heard of any codes lately. My question is, will I notice a difference if I install the tube or is it not worth it? Thanks for your help.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-10-2010, 10:20 AM
Powerstroke.org Sponsor



 

Join Date: Dec 2008
Location: Georgia
Posts: 8,747
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Is this on a stock truck or a tuned truck?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-10-2010, 01:23 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 106
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i have never trown a code with mine. turbo sounds like its in the glove box
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-10-2010, 03:12 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 137
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I would not put it on if I were you unless you need it. Mine broke, sent plastic through the turbos and I had to pay to replace the turbos. AFE says they are paying for it, I am waiting for the check
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-10-2010, 03:34 PM
Premium Member
 

Join Date: Apr 2009
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to Infidel
how did it break ? it seems pretty tough ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-10-2010, 04:53 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2009
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by 08stroker250 View Post
Is this on a stock truck or a tuned truck?
Sorry for the delay. It is on a Spartan tuned truck. I have the Spartan TCM and will be installing it when I get my tunes. What would you do?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-10-2010, 05:32 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Dec 2007
Posts: 137
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My tube broke at both ends under the clamps. They say it is supposed to be able to be driven over so I guess maybe there was some defect in the manufacturing process of the tube
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-10-2010, 06:03 PM
Powerstroke.org Sponsor



 

Join Date: Dec 2008
Location: Georgia
Posts: 8,747
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by 08Tarheel350 View Post
Sorry for the delay. It is on a Spartan tuned truck. I have the Spartan TCM and will be installing it when I get my tunes. What would you do?
You will not get any codes at all on a Spartan tuned truck with the AFE with or without the torque tube. The only time you would get a code from the AFE is if your truck was stock.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-11-2010, 05:09 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2009
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by 08stroker250 View Post
You will not get any codes at all on a Spartan tuned truck with the AFE with or without the torque tube. The only time you would get a code from the AFE is if your truck was stock.
Ok. Thanks for your help. Now, do you think I will notice any difference with spool up or power at all? I am wondering what would be my next step to increase my towing capabilities. I/C pipe? Full down pipe?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-11-2010, 06:18 PM
Powerstroke.org Sponsor



 

Join Date: Dec 2008
Location: Georgia
Posts: 8,747
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I am currently not running the AFE torque tube on my truck. I don't see any noticeable difference to be honest. Anything to improve air flow is good for towing.....so both of the parts you mentioned would be great upgrades.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:58 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors