Spartan TCM Transmission Relearn Process!!! - Ford Powerstroke Diesel Forum
6.4L Performance Parts Discussion What has or has not worked for you?

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-17-2009, 08:22 PM
Powerstroke.org Sponsor



 

Join Date: Dec 2008
Location: Georgia
Posts: 8,735
Thanks: 3
Thanked 9 Times in 8 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Spartan TCM Transmission Relearn Process!!!

1.) From a stop, accelerate the vehicle to 55-60 mph at approximately 1/4 throttle. DO THIS TWICE.
2.) From a stop, accelerate the vehicle to 65-70 mph at approximately 1/2 throttle. DO THIS TWICE.
3.) From a stop, accelerate the vehicle to 70 mph at approximately 3/4 throttle. DO THIS TWICE.
4.) From a 40 mph roll, press the accelerator to the floorboard quickly (forcing the truck to downshift) and accelerate to around 75 mph.
5.) From a stop, acclerate to 75 mph at wide open throttle (press the accelator to the floor immediately). DO THIS 2-3 TIMES.


I hope this helps guys! This is straight off the procedure sheet
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-17-2009, 08:25 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Location: Crane/Evansville, IN
Posts: 7,847
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
THis just sounds fun.....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-18-2009, 05:33 AM
Emergency Services

 

Join Date: Apr 2008
Location: Beeville, TX
Posts: 1,489
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Yeah, it does sound like fun.. I was trying to figure out where I can do this without getting a ticket/arrested.

Out near my ranch there is a road 1 mile long that doesn't get much traffic. It's not quite flat though. I'll give it a try.

The other possibility is that Matt has just sent me a NZL (near zero learning) version of my tunes. I'll have to give these a try too.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 09-18-2009, 05:36 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2009
Posts: 742
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
are those speeds by the speedo or actual speed (gps) for us boys w/ larger tires? I don't have the tcm or new 310 but i figure i'd go ahead and ask for those that do
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 09-18-2009, 09:16 AM
Member
 

Join Date: Aug 2008
Location: Fort Collins, CO
Posts: 88
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I loaded my 210 tune yesterday. Should I do something similar for the factory TCM to re-learn?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 09-18-2009, 09:58 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Location: Crane/Evansville, IN
Posts: 7,847
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
Probably do the same as stated above. I dont have one, but I read a lot about them.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 09-18-2009, 10:19 AM
Member
 

Join Date: Aug 2008
Location: Fort Collins, CO
Posts: 88
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Anyone know for sure the procedure needed for re-learning the factory TCM? Is it needed when loading Spartan for the first time on my truck?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 09-18-2009, 12:48 PM
Powerstroke.org Sponsor



 

Join Date: Dec 2008
Location: Georgia
Posts: 8,735
Thanks: 3
Thanked 9 Times in 8 Posts
Feedback Score: 0 reviews
You could do it, yes. It would probably be the best thing to do right when you load the tune up for the first time so that your transmission learns your driving habits.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 09-22-2009, 09:01 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Nov 2008
Posts: 94
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i have a job 3 with the latest 310 tune but not the tcm upgrade. truck seems to be shifting funky between 4th and 5th. do i need to do this relearning process without the tcm upgrade?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 09-22-2009, 11:40 AM
Powerstroke.org Sponsor



 

Join Date: Dec 2008
Location: Georgia
Posts: 8,735
Thanks: 3
Thanked 9 Times in 8 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by OC Stroker View Post
i have a job 3 with the latest 310 tune but not the tcm upgrade. truck seems to be shifting funky between 4th and 5th. do i need to do this relearning process without the tcm upgrade?
It wouldn't hurt to do it this way. It is a reccomended learning process, so I would do it even if I didnt have the new TCM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:08 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors