Instrument cluster swap - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-25-2014, 08:03 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2014
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Instrument cluster swap

Hey all, was wondering if I can swap in a instrument cluster out of a lariat into an xlt?

Are the clusters plug and play?

Is the millage stored on the cluster in these trucks?

Will I get a temp/compass read out?

Just upgraded from a obs 7.3

Thanks!!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-26-2014, 10:38 AM
Member
 

Join Date: Feb 2014
Location: Rialto
Posts: 32
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
you wont get temp/compass through the cluster. the temp runs through the digital climate control on lariats. ive got an fx4 and added an auto dim mirror with temp and compass built in....its from an...**ahem**...chevy tahoe, but hey it fits perfectly and you cant tell its a gm part..unless you look at the temp sensor behind the grill.

not too sure about your other questions, but hopefully someone can chime in! but if its like the 04-08 f150s (im familiar with those), the mileage is stored in the cluster and they need to be programmed with your truck's "as built" data in order to operate your a/c and door chimes correctly.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-30-2014, 07:20 AM
Powerstroke Techie

 

Join Date: Oct 2009
Posts: 1,680
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Mileage is stored in the cluster among other modules.

It will need to be programmed, but I'm not sure it will work properly since the XLT trucks have a button in the cluster to cycle through the information center.

The Lariat cluster(s) have a set of three buttons on the dash to do this. I am not sure if the wiring is there, but if it is you will need a new cluster surround and the buttons as well.

As for the compass and temperature you will likely need to add sensors for those.

You will also need a scanner that can do a parameter reset, and program keys, and have both your keys available when you swap it out, since part of the PATS functionality is in the IC.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:49 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors