High Boost, Low Power - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-28-2009, 04:26 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
High Boost, Low Power

Need Help!

I bought a 2008 6.4 4x4, long bed in Sept 08. The truck has 16,600 miles on it and has rarley given trouble until now. I took it on a 3,000 mile trip. When I left, the truck was running great. On the way back, the boost was running around 25-30 psi while pulling a 7x16 enclosed trailer loaded with our hunting gear. My fuel mileage dropped to about 9mpg and the truck felt like it has a loss of power. Also, after driving at highway speeds, exiting of the interstate and starting again, the truck will not "go" when I step on the gas pedal (not in regen)! Now the boost gauge is almost always pulling 20 - 35 lbs of boost with no load.

I have had it to the dealer with no luck! The SM tells me to not worry about the boost gauge "they all do that" and also said he contacted a Ford engineer who said that "it is typical for a diesel to lose power like that". I know neither one of these are correct.

The truck is stock woth no mods, any similar problems or possible solutions?

Thanks
Andy
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-29-2009, 07:47 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2008
Location: Worthington, PA
Posts: 379
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by raefird View Post
Need Help!

I bought a 2008 6.4 4x4, long bed in Sept 08. The truck has 16,600 miles on it and has rarley given trouble until now. I took it on a 3,000 mile trip. When I left, the truck was running great. On the way back, the boost was running around 25-30 psi while pulling a 7x16 enclosed trailer loaded with our hunting gear. My fuel mileage dropped to about 9mpg and the truck felt like it has a loss of power. Also, after driving at highway speeds, exiting of the interstate and starting again, the truck will not "go" when I step on the gas pedal (not in regen)! Now the boost gauge is almost always pulling 20 - 35 lbs of boost with no load.

I have had it to the dealer with no luck! The SM tells me to not worry about the boost gauge "they all do that" and also said he contacted a Ford engineer who said that "it is typical for a diesel to lose power like that". I know neither one of these are correct.

The truck is stock woth no mods, any similar problems or possible solutions?

Thanks
Andy
I would ask to talk to the Ford field service engineer himself. They won't give you the number most likely, but will have him call you. Tell him your concerns and see what he does have to say. Your dealer may be a so perhaps try a different dealer. I had a dealer that was worthless, and then I switched to one that was closer, and had a dedicated truck shop so they really know what they are talking about.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-29-2009, 07:53 AM
Member
 

Join Date: Dec 2007
Location: Somewhere in Alberta
Posts: 86
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Have them check out your dpf...might be getting clogged.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-29-2009, 11:42 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the info. I'll give it a try!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-29-2009, 06:34 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Feb 2009
Posts: 105
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Spartanize it and drop the DPF
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 03-30-2009, 02:30 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2009
Location: Littlestown, Pa.
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Was it raining or humid? If so have them do the TSB for the lack of power / white smoke on mod to heavy tip in after driving 20+ mins.

Mine is scheduled for next Tuesday for this fix.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 03-30-2009, 07:15 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Re: Landshark

Thanks Landshark, do you have a TSB number?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-30-2009, 07:17 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sorry, do you have a TSB number or should they know what I am talking about?

It did happen when it was raining but it has happened a few times during dry weather!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 03-31-2009, 05:07 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2009
Location: Littlestown, Pa.
Posts: 20
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by raefird View Post
Sorry, do you have a TSB number or should they know what I am talking about?

It did happen when it was raining but it has happened a few times during dry weather!
TSB 08-25-1
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:22 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors