Crazy hissing noise under boost! - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 07-23-2012, 08:33 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Crazy hissing noise under boost!

I just got back from my mechanic who did an oil change and changed out the fan clutch on my 2008 F450.

The truck as an S&B intake, H&S mini maxx, 5" turbo back exhaust and an EGR delete. Its had these mods for 20k miles with no issues.

About 70miles into my way home I heard a really loud hissing noise from what first sounded like it came from under the drivers side of the dash. I pulled over and noticed that my check engine light had come on.
The truck had thrown a "turbo/supercharger performance" code. I can't remver the actual number.

I cleared the code and drove the truck home slowly.. still making a crazy hissing noise but not throwing the engine light back on.

I checked the turbo hoses and it didn't really seem like they were ripped, plus they are on the passenger side so it wouldn't seem like that would be the culprit. the truck would still put out a healthy amount of boost and I didn't really notice a loss in power. I wasn't pushing it hard after this happend so I can't really be sure about the power loss but it wasn't noticeable at normal highway speeds.

The truck is going into a local diesel shop in the AM (they are Duramax specialist so i'm a bit hesitant trusting them with my truck).
My mechanic is about 100 miles away and I have to leave for a race weekend day after tommorow so I don't have time to go back to him.

Any idea on what this could be so I can maybe steer the local shop in the right direction?

Thanks in advance!

Last edited by canada6.0; 07-23-2012 at 08:45 PM.
canada6.0 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 07-24-2012, 10:21 AM
Compression Ignition Addict
 
srjd's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Ontario
Posts: 1,638
Thanks: 2
Thanked 9 Times in 9 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I've heard of this before it's a cracked up pipe I believe.... Someone else will chime in but I think that's what it is

01/07 Job 1 F350 H&S Tuned. ARP Studs, AFE 4'' straight pipe, EGR delete with elbow, AFE stage 2 CAI, 6'' lift on 37s, 20x12 Fuel Nuts two piece, Sinister coolant filter, CCV Mod, Projector headlights HID kit
srjd is offline  
post #3 of 7 Old 07-24-2012, 12:16 PM
Compression Ignition Addict
 
04hdfatboy's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4,614
Thanks: 16
Thanked 96 Times in 94 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 4 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Ya i would also guess a leaking up pipe.

08 F350 cc/sb 4X4
h&s minimaxx, 5" flo pro, 4" down pipe, no limit cold air intake, dirty diesel EGR delete with intake elbow, 6.0 exhaust manifolds, custom up pipes, ported intake manifold, Apex 71mm LP turbo, Rudy's cold side pipe, diesel site coolant and transmission filter, diesel site intercooler boots, ccv mod, bilstein shocks, gogo dd solenoid, HID lights, Airdog II 165, PMF traction bars, PMF drag link, moshimoto aluminum radiator
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
04hdfatboy is offline  
post #4 of 7 Old 07-30-2012, 04:35 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
So we figured out it was a broken Back Pressure Sensor Pipe.

I never heard of that before but apparently is a common problem.

Thanks for the help guys!
canada6.0 is offline  
post #5 of 7 Old 08-10-2012, 05:53 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I am also having the same issue. How was it replaced? Was it a cab off? Thanks in advance
brewda is offline  
post #6 of 7 Old 08-11-2012, 09:35 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jul 2009
Location: Down a dirt road
Posts: 569
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
When mytranny locks under load it makes a hissing noise:. Sounds cool but is this the same thing? Hurting performance?

09 white fx4, icon leveled..37x12.50 toyo mt,20in rockstars,spartan 275,4in tbe,s@b intake
hammett88 is offline  
post #7 of 7 Old 08-11-2012, 09:40 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by brewda View Post
I am also having the same issue. How was it replaced? Was it a cab off? Thanks in advance
I didn't do the fix, I dropped it off at a diesel shop by my shop and they had it fixed in an hour. Was a cheap fix $150ish with the diagnostic, part and fix.

Quote:
Originally Posted by hammett88 View Post
When mytranny locks under load it makes a hissing noise:. Sounds cool but is this the same thing? Hurting performance?
I dont think that's the same issue. Mine was insane loud and definetly hurt performance. Basically lost all my low end grunt, my tweaked 6.4 was running like my old stock 6.0.
canada6.0 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome